Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Londono z FARC odštartoval v Kolumbii svoju prezidentskú kampaň

Rodrigo Londono (vpredu vpravo). Foto: TASR/AP

Chce bojovať proti chudobe a korupcii.

Bogota 28. januára (TASR) - Bývalý povstalecký vodca a kedysi jeden z najhľadanejších mužov Kolumbie Rodrigo Londono sa stal oficiálnym prezidentským kandidátom. Niekdajšie najväčšie kolumbijské povstalecké hnutie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), ktoré sa transformovalo na politickú stranu, odštartovalo v sobotu prezidentskú kampaň. Chce bojovať proti chudobe a korupcii. Informovala o tom agentúra AP.

Londono, známy pod prezývkou Timochenko, začal svoju prezidentskú kampaň ceremóniou, na ktorej nechýbali obrovské plagáty, farebné konfety, dokonca i chytľavá znelka.

"Sľubujem, že budem na čele vlády, ktorá bude presadzovať vznik novej Kolumbie. Vlády, ktorá bude konečne zastupovať záujmy chudobných," vyhlásil Timochenko v jednej z najchudobnejších štvrtí v krajine s najvyššou mierou kriminality.

Povstalci z FARC podpísali v júni 2016 s vládou dohodu o zastavení bojov, čím sa skončila vyše 50 rokov trvajúca občianska vojna, ktorá si vyžiadala viac než 220.000 obetí.

Začiatkom septembra bývalí povstalci oficiálne vstúpili do politiky. Približne 1200 delegátov diskutovalo na zjazde v Bogote o pretvorení FARC na politickú stranu. Delegáti odhlasovali zmenu názvu z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie na Alternatívne spoločné revolučné sily. Vystupujú však pod pôvodnou skratkou FARC.

Okrem májových prezidentských volieb má FARC v úmysle uchádzať sa o hlasy voličov aj v marcových parlamentných voľbách.