Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Kolumbia obnoví mierové rozhovory s povstalcami z ELN

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vládni predstavitelia sa v piatok stretli s členmi Národnej oslobodzovacej armády (ELN) v kubánskej Havane.

Havana 13. augusta (TASR) – Kolumbijská vláda schválila obnovenie mierových rozhovorov s najväčšou zostávajúcou povstaleckou skupinou v krajine, čo je kľúčový z predvolebných prísľubov, ktoré dostali k moci nového ľavicového prezidenta Gustava Petra. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vládni predstavitelia sa v piatok stretli s členmi Národnej oslobodzovacej armády (ELN) v kubánskej Havane. Na schôdzke boli prítomní zástupcovia Nórska a Kuby, garantov rozhovorov, ako aj vyslanci generálneho tajomníka OSN a Konferencie biskupov Kolumbie.

"Obe strany sa zhodujú na potrebe obnoviť proces dialógu. Fakty kolumbijskej spoločnosti a svetu ukážu, že táto vôľa je skutočná," uviedol mierový komisár vlády Danilo Rueda.

Petro, bývalý príslušník ľavicových geríl, ktorý prisľúbil pokračovať v rokovaniach s povstalcami, chce uzavrieť nové mierové dohody s ELN a ďalšími ozbrojenými organizáciami. Ohlásil tiež ukončenie vládnej "vojny proti drogám", ktorú považuje za neúspech.

Predošlé rozhovory s ELN skončili už v predbežnej fáze po tom, ako sa v auguste 2018 ujal moci pravicový bývalý prezident Iván Duque.

ELN sú poslednou uznanou povstaleckou skupinou v Kolumbii po tom, ako najväčšia povstalecká organizácia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpísala v roku 2016 po viac než polstoročí ozbrojeného konfliktu mierovú dohodu s vládou.

Stovky "disidentov" FARC sa však zbraní nevzdali a Kolumbia zaznamenáva nárast násilia v dôsledku sporov o územie a zdroje medzi týmito ozbrojencami, členmi ELN, polovojenskými skupinami a drogovými kartelmi, približuje AFP.

Prezident Petro v piatok vymenoval nových veliteľov armády s deklarovaným cieľom "podstatne zvýšiť dodržiavanie ľudských práv a verejných slobôd", ako aj znížiť násilie a kriminalitu.