Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kolumbia: Povstalci podporia referendum o mierovej dohode

Ilustračné foto Foto: TASR AP

Bojovníci ELN počas dňa hlasovania zastavia útoky, oznámil v nedeľu hovorca skupiny Pablo Beltrán.

Bogota 26. septembra (TASR) - Menšia z kolumbijských ľavicových povstaleckých skupín, Národná oslobodzovacia armáda (ELN), chce podporiť plánované referendum o mierovej dohode medzi vládou a Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC). Bojovníci ELN počas dňa hlasovania zastavia útoky, oznámil v nedeľu hovorca skupiny Pablo Beltrán. Cieľom podľa neho je, aby sa mohli ľudia na referende 2. októbra zúčastniť, píše agentúra DPA.

Marxistické FARC a kolumbijská vláda podpíšu historickú mierovú dohodu dnes v meste Cartagena na pobreží Karibského mora. Uzavrie sa tým 52 rokov trvajúci konflikt s touto hlavnou povstaleckou organizáciou v juhoamerickej krajine. O mieri rokovali obe strany od konca roka 2012 na Kube. Podľa dohody 8000 bojovníkov FARC zloží zbrane.

Prvé rozhovory s kolumbijskou vládou vedú už aj povstalci z ELN, týkajú sa zatiaľ odzbrojenia približne 1500 bojovníkov tejto skupiny. Vláda však žiada prepustenie všetkých rukojemníkov ako podmienku na otvorenie celkových mierových rokovaní.