Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Povstalci z FARC v Kolumbii oficiálne predstavili svoju stranu

Povstalci z ľavicového FARC, archívne foto Foto: TASR AP

V súlade s mierovou dohodou dostanú FARC v najbližšom volebnom období desať kresiel v Kongrese - päť v hornej a päť v dolnej parlamentnej komore.

Bogota 2. septembra (TASR) - Bývalí ľavicoví povstalci z organizácie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) v piatok po viac než piatich desaťročiach ozbrojeného konfliktu s vládou oficiálne vstúpili do sveta politiky.

"Chceme spolu s vami vybudovať novú krajinu," vyhlásil vodca FARC Rodrigo Londoňo, známy ako Timochenko, na zhromaždení tisícov stúpencov v metropole Bogota, keď skupina predstavila svoju novú politickú stranu.

"Krajinu, v ktorej nie je nikto prenasledovaný ani zabíjaný za to, že inak zmýšľa," citovala Londoňa agentúra DPA.

Približne 1200 delegátov diskutovalo na tohtotýždňovom zjazde v Bogote o pretvorení povstaleckej skupiny na politickú stranu po tom, ako FARC zložili zbrane v rámci vlaňajšej historickej mierovej dohody s vládou.

Vo štvrtok skupina oznámila, že delegáti odhlasovali zmenu jej názvu na Alternatívne spoločné revolučné sily, čím si organizácia na základe svojho nového pomenovania v španielčine ponechá skratku FARC. Jej symbolom je červená ruža.

V súlade s mierovou dohodou dostanú FARC v najbližšom volebnom období (2018-22) desať kresiel v Kongrese - päť v hornej a päť v dolnej parlamentnej komore. Dohoda im tiež zaručuje rovnaké dotácie, aké štát poskytuje ostatným politickým stranám. Takáto úprava bude platiť aj v ďalšom legislatívnom období, od roku 2026 však už budú FARC musieť získavať kreslá vo voľbách za rovnakých podmienok ako ostatné strany.

Organizácia naznačila, že sa bude naďalej pridŕžať svojich marxistických základov a sústrediť sa na získavanie hlasov roľníkov, robotníkov a mestskej strednej triedy, a to programom sociálnej spravodlivosti.

Londoňo v piatok uviedol, že FARC sa chcú v politike zasadzovať za svoje ciele ako spravodlivé rozdelenie pozemkov. "Snívame o krajine, v ktorej je zákonom transparentnosť, v ktorej politici bránia práva ľudí," vyhlásil s tým, že všetci Kolumbijčania by mali mať prístup k vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti.

FARC podpísala dohodu o ukončení bojov s vládou v júni 2016, čím sa skončila vyše 50-ročná občianska vojna, ktorá si vyžiadala viac než 220.000 obetí na životoch.

Kolumbijská vláda vyhlásila ozbrojený konflikt za oficiálne skončený v auguste tohto roka po tom, ako pozorovatelia OSN odviezli posledný kontajner naložený zbraňami a muníciou, ktoré im na základe mierovej dohody povstalci dobrovoľne odovzdali.

Za svoje úsilie o dosiahnutie mierovej dohody dostal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vlani Nobelovu cenu mieru.

Novú stranu vytvorenú z bývalých povstalcov však odmietajú tí, ktorí jej členov spájajú s prípadmi únosov a terorizmu. Vstup organizácie do politiky sa stretol s prudkým odporom viacerých kolumbijských lídrov vrátane bývalého prezidenta Álvara Uribeho.

Podľa augustového prieskumu verejnej mienky má úplnú dôveru v transformáciu povstalcov na politickú stranu len necelých desať percent Kolumbijčanov, zatiaľ čo drvivá väčšina vyjadrila názor, že za FARC nikdy vo voľbách hlasovať nebude.