Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Prezident Santos nazval udelenie Nobelovej ceny darom z neba

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (vľavo) si podáva ruku s Rodrigom Londonom (vpravo) známym ako Timochenko, ktorý je lídrom Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). V Bogote podpísali 24. novembra 2016 upravenú verziu mierovej dohody. Foto: TASR/AP

Udelenie Nobelovej ceny za mier podľa kolumbijského prezidenta dodalo nový impulz úsiliu o dosiahnutie mierovej dohody s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie.

Štokholm 9. decembra (TASR) - Laureát tohtoročnej Nobelovej ceny za mier, kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, uviedol, že jej udelenie bolo pre mierový proces v jeho krajine "darom z nebies".

Udelenie Nobelovej ceny za mier podľa kolumbijského prezidenta dodalo nový impulz úsiliu o dosiahnutie mierovej dohody s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC) aj napriek tomu, že jej pôvodné znenie odmietli voliči v referende.

"Videl som, že ľudia sú rozdelení 50:50, ale všetci si želajú mier. O štyri dni nato bola vyhlásená Nobelova cena mieru, čo prišlo ako dar z nebies, pretože nám to dodalo nesmierny impulz," povedal Santos a dodal, že kolumbijský ľud si udelenie ceny vysvetlil ako mandát od medzinárodného spoločenstva na vytrvanie v úsilí o dosiahnutie mieru.

Kolumbijská občianska vojna bola najdlhšie trvajúcim konfliktom v Latinskej Amerike a od roku 1964 si vyžiadala približne 220.000 obetí.

Mierová dohoda medzi vládou a FARC, ktorá zahŕňa časový plán odzbrojenia a bezpečnostné záruky pre povstalcov, je výsledkom rokovaní vedených od roku 2012 na Kube.