Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Timochenko už nie je v Kolumbii prezidentským kandidátom FARC

Bývalý líder Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) Ivan Marquez oznamuje stiahnutie kandidatúry na prezidenta bývalého veliteľa geríl Rodriga Londona pre kritiku politického procesu a jeho vážne zdravotné problémy počas tlačovej konferencie v Bogote 8. marca 2018. Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby v Kolumbii sa uskutočnia v marci a prezidentské v máji 2018.

Bogota 8. marca (TASR) - Politická strana vytvorená kedysi najväčším povstaleckým hnutím v Kolumbii stiahla kandidatúru bývalého veliteľa Rodriga Londoňa na prezidenta krajiny.

Podľa štvrtkového vyhlásenia vedenia strany Alternatívne spoločné revolučné sily (FARC), ktoré priniesla agentúra AP, sa Londoňo, známy tiež pod prezývkou Timochenko, nebude uchádzať o prezidentskú funkciu, čo dáva do súvislosti s kritikou politického vývoja, ako i zdravotnými ťažkosťami.

Bývalý povstalecký vodca nedávno podstúpil chirurgický zákrok na srdci (koronárny bypass). Lekári mu diagnostikovali chronické pľúcne ochorenie, ako aj upchatú tepnu.

Povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (skrátene takisto FARC) podpísali v júni 2016 s vládou dohodu o zastavení bojov, čím sa skončila vyše 50 rokov trvajúca občianska vojna v Kolumbii, ktorá si vyžiadala viac než 220.000 obetí.

Vlani začiatkom septembra bývalí povstalci oficiálne vstúpili do politiky. Približne 1200 delegátov na zjazde v Bogote rozhodlo o pretvorení FARC na politickú stranu.

Parlamentné voľby v Kolumbii sa uskutočnia v marci a prezidentské v máji 2018. Strana FARC začiatkom februára pozastavila svoju predvolebnú kampaň z bezpečnostných dôvodov po tom, ako rozvášnené davy hádzali na Londoňa vajcia a pokrikovali naňho, že je "vrahom". Podľa vedenia FARC boli tiež stovky členov usmrtené alebo uväznené a organizácia musí znášať výrazné finančné obmedzenia.