Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kolumbia varovala Venezuelu pred zatknutím Guaidóa

Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Guaidó, ktorý je predsedom Národného zhromaždenia, sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta. Jeho mandát uznali okrem Spojených štátov aj desiatky ďalších zahraničných vlád.

Bogota/Brusel 4. apríla (TASR) - Kolumbijský prezident Iván Duque varoval v stredu venezuelskú vládu, že zatknutie samozvaného dočasného prezidenta a lídra tamojšej opozície Juana Guaidóa, ktorého v utorok zbavili poslaneckej imunity, vyvolá "tvrdú mnohostrannú reakciu". Informovala o tom agentúra DPA.

"Guaidóovo zatknutie bude vážnym porušením venezuelského inštitucionálneho poriadku, ktorý uznávajú mnohé krajiny," povedal novinárom v Bogote.

Provládne Ústavodarné zhromaždenie, ktoré dal v roku 2017 zriadiť prezident Nicolás Maduro, aby eliminoval vplyv Národného zhromaždenia ovládaného opozíciou, zbavilo v utorok Guaidóa poslaneckej imunity. Argumentovalo tým, že opozičný politik porušil zákaz opustenia krajiny, ktorý vydal najvyšší súd.

Tento krok vo štvrtok v mene všetkých 28 členských krajín odsúdila šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová a označila ho za "vážne porušenie" ústavy, ktoré podkopalo šance na mierové riešenie krízy vo Venezuele. Jediným orgánom oprávneným na zbavenie imunity poslancov parlamentu je podľa Mogheriniovej iba Národné zhromaždenie.

Guaidó, ktorý je predsedom Národného zhromaždenia, sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta. Jeho mandát uznali okrem Spojených štátov aj desiatky ďalších zahraničných vlád.

Líder opozície sa vo februári vydal na turné po okolitých latinskoamerických krajinách vrátane Kolumbie. Napriek hroziacemu zatknutiu sa následne vrátil do vlasti a úrady mu povolili voľný pohyb.

Na to, aby bola poslancovi odobraná imunita, musí byť obvinený zákonodarca predbežne vypočutý najvyššom súdom. Tento krok musí schváliť aj Národné zhromaždenie. Ani jedna podmienka však v Guaidóovom prípade nebola splnená, napísala v stredu agentúra AP.

Guaidó ešte predtým v utorok rozpustil najvyšší súd a Ústavodarné zhromaždenie ako nelegitímne, a naďalej vyzýva Madura, aby odstúpil.

Venezuelská vláda zakázala Guaidóovi vykonávať verejnú funkciu najbližších 15 rokov. O zákaze rozhodol minulý týždeň Najvyšší kontrolný úrad Venezuely.