Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Z útoku na policajnú akadémiu v Bogote obvinili ľavicových povstalcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útok si vyžiadal 21 mŕtvych a 68 zranených.

Bogota 18. januára (TASR) - Kolumbijská vláda obvinila v piatok ľavicových povstalcov z Národnej oslobodzovacej armády (ELN) z bombového útoku, ktorý si v priestoroch policajnej akadémie v Bogote vyžiadal 21 mŕtvych a 68 zranených.

Minister obrany Guillermo Botero označil štvrtkový výbuch nálože umiestnenej v aute za "teroristický útok spáchaný ELN". Podľa neho existujú "dostatočné dôkazy", že útočník José Aldemar Rojas Rodríguez (56) bol členom ELN viac ako 25 rokov.

Rojas začal pracovať pre ELN ako expert na výbušniny v roku 2008 a stratil pri jednej explózii pravú ruku. Učil príslušníkov ELN, ako používať výbušniny vo Venezuele v roku 2011, uviedol minister.

Rojas pri štvrtkovej explózii zahynul. Polícia zatkla Ricarda Andrésa Carvajala, ktorý sa priznal, že pomáhal Rojasovi pripraviť útok, informoval generálny prokurátor Néstor Humberto Martínez.

Minister Botero podľa agentúry DPA spresnil, že Rojas prenikol do priestorov akadémie násilím a poprel tak správy, že jeho vozidlo kontroloval policajný pes. Člen bezpečnostnej služby sa ho pokúsil zastaviť, ale vozidlo zacúvalo a vybuchlo pred internátom študentiek akadémie.

ELN, ktoré má odhadom 1500 bojovníkov, je kolumbijskou poslednou oficiálne existujúcou povstaleckou skupinou po tom, ako predošlý prezident Juan Manuel Santos podpísal v roku 2016 mierovú dohodu s oveľa väčšími Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC). Mierové rozhovory s ELN stroskotali v auguste 2018, pripomína agentúra AFP.