Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kolumbia začne rozhovory s druhou najväčšou povstaleckou skupinou

Kolumbijský prezident Juan Santos. Foto: TASR AP

Kolumbijský prezident J. Santos oznámil, že povstalci z Národnej oslobodzovacej armády súhlasili s prepustením zajatého exkongresmana. Otvorili tak cestu pre mierové rozhovory s vládou.

Bogota 19. januára (TASR) - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v stredu v rámci Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose oznámil, že povstalci z Národnej oslobodzovacej armády (ELN) súhlasili s prepustením zajatého bývalého kolumbijského kongresmana Odína Sáncheza. Svojim súhlasom tak otvorili cestu pre začatie mierových rozhovorov medzi kolumbijskou vládou a zástupcami ELN, druhej najväčšej povstaleckej skupiny v krajine. Oficiálne rokovania by mali začať vo februári tohto roka.

Vláda a zástupcovia povstaleckej ELN vedú sondážne mierové rozhovory už viac ako tri roky. Takmer pred rokom kolumbijská vláda avizovala ochotu začať oficiálny dialóg. Avšak naštartovanie mierových rozhovorov až dodnes brzdili povstalci, ktorí odmietali splniť Santosovu požiadavku na prepustenie zajatého politika.

Odína Sáncheza povstalci zadržiavajú od marca minulého roka, keď sa pokúsil dohodnúť prepustenie svojho chorého brata Patrocinia, ktorý je v zajatí od augusta 2013.

ELN vznikla v Kolumbii v roku 1964 s cieľom bojovať proti nerovnému prerozdeľovaniu pôdy a bohatstva. Odhaduje sa, že v štruktúrach Národnej oslobodzovacej armády momentálne pôsobí približne 2000 aktívnych bojovníkov. Po organizácii Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) je ELN druhou najväčšou povstaleckou skupinou v tejto krajine. Konflikt v Kolumbii trvá už vyše 50 rokov.