Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kolumbia žiada svet o pomoc v boji proti lesným požiarom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa kolumbijských úradov požiare dosiaľ zničili vyše 6600 hektárov porastov. Vo štvrtok v piatich rôznych regiónoch krajiny vyčíňalo 31 požiarov.

Bogota 25. januára (TASR) - Kolumbijská vláda vo štvrtok požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc v boji s lesnými požiarmi, ktoré devastujú rozsiahle oblasti krajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Stovky dobrovoľníkov a hasičov sa už štvrtý deň po sebe snažia uhasiť požiare v okolí hlavného mesta Bogota, ktoré zahalili oblaky dymu. V najviac postihnutých oblastiach metropoly školy zrušili prezenčnú výučbu a na miestnom medzinárodnom letisku El Dorado pre slabú viditeľnosť meškali alebo zrušili desiatky letov.

V posledných týždňoch sa hasičským zložkám podarilo v krajine uhasiť už stovky požiarov. Ich úsilie však komplikuje skutočnosť, že v Kolumbii momentálne panujú rekordne vysoké teploty a obdobie sucha, ktoré súvisia s klimatickým javom El Niňo.

Podľa kolumbijských úradov požiare dosiaľ zničili vyše 6600 hektárov porastov. Vo štvrtok v piatich rôznych regiónoch krajiny vyčíňalo 31 požiarov.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro nariadil spustenie mechanizmov, ktoré umožňujú požiadať o poskytnutie medzinárodnej pomoci, a informoval, že ochotu pomôcť už vyjadrili Spojené štáty, Čile, Peru a Kanada.

Petro už predtým vyhlásil v tejto juhoamerickej krajine stav prírodnej katastrofy, čím umožnil presun finančných prostriedkov z iných rozpočtových položiek na likvidáciu požiarov.

Tamojšie úrady už vydali výstrahy pred výrazným zhoršením kvality ovzdušia v Bogote, ktorú obýva približne osem miliónov ľudí.

Miestne orgány odporučili obyvateľom, aby neotvárali okná na svojich domovoch. Mnoho chodcov na uliciach Bogoty nosí na tvári ochranné rúška. Starosta Bogoty Carlos Fernando Galán uviedol, že je kontakte so španielskym veľvyslancom, s ktorým hovorí o možnom poskytnutí pomoci. Zároveň varoval, že situácia v metropole sa môže stať "ešte viac kritickou".