Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Kolumbii spadlo lietadlo s futbalistami Brazílie, prežilo šesť osôb

K havárii lietadla s brazílskymi futbalistami došlo v pondelok 28. novembra 2016 krátko pred polnocou miestneho času v kolumbijskej provincii Antioquia, v hornatej oblasti neďaleko mesta Medellín. Na palube sa nachádzalo 81 cestujúcich. Foto: twitter.com

Na palube lietadla bolo 72 pasažierov a deväť členov posádky. K havárii došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Medellín.

Medellin 29. novembra (TASR/Tablet.TV) - Počet obetí pádu lietadla v Kolumbii, na ktorého palube boli členovia brazílskeho futbalového klubu Chapecoense, sa zvýšil na 76. Z 81 cestujúcich vyslobodili šiestich nažive, no jeden pasažier zomrel počas transportu do nemocnice. Informoval o tom web BBC s odvolaním sa na oblastného policajného šéfa Joseho Aceveda.






Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) v reakcii odložila finále pohára Copa Sudamericana. Tím Chapecoense smeroval na úvodné finálové stretnutie s kolumbijským Atleticom Nacional s pôvodne plánovaným výkopom na štvrtok 0.45 h SEČ v Medelline. "Všetky aktivity konfederácie sme pozastavili až do odvolania," priniesla agentúra DPA stanovisko CONMEBOL. Jej prezident Alejandro Dominguez zamieril do Medellinu. Odveta sa mala odohrať 7. decembra v brazílskej Curitibe.

Na snímke hráči brazílskeho futbalového tímu Chapecoense,23.11. 2016.
Foto: TASR AP


Brazílska futbalová konfederácia (CBF) vyčká na viac informácií o havárii, kým pristúpi k rozhodnutiu ohľadom domácich súťaží. Do konca sezóny Serie A chýba odohrať jedno kolo, to rozhodne o zostupujúcich a účastníkoch medzinárodných súťaží. Chapecoense figuruje na deviatej priečke. Druhý duel finále Brazílskeho pohára medzi Gremiom a Atleticom Mineiro je na programe v stredu v Porto Alegre.



Brazílski futbalisti tesne pred odletom zverejnili video z letiska.



Na palube lietadla bolo podľa informácií BBC 72 pasažierov a deväť členov posádky. K havárii došlo v pondelok krátko pred polnocou miestneho času v provincii Antioquia, v hornatej oblasti neďaleko Medellinu. Do oblasti vyslali tímy záchranárov, ktoré pátrali po preživších. Miesto pádu lietadla bolo dostupné len po zemi, keďže hustá hmla nad touto oblasťou bránila nasadeniu záchranárskych vrtuľníkov. Neskôr pre zlé počasie prerušili záchrannú operáciu, napísalo na twitteri letisko v Medelline. Pri náraze nevypukol požiar, čo zvýšilo šance na nájdenie preživších.

Associação Chapecoense de Futebol
Foto: www.facebook.com


Príčina pádu stroja British Aerospace 146 určeného na krátke vzdialenosti, ktoré prevádzkovala bolívijská spoločnosť Lamia, zatiaľ nie je známa, ale úrady letiska v Medelline na twitteri uviedli, že piloti mali pred nehodou problém s elektronickým systémom svojho stroja. Agentúra AP dodala, že Kolumbiu v uplynulých hodinách sužovali silné búrky. Agentúra, ktorá riadi civilnú premávku v kolumbijskom vzdušnom priestore, pripustila možnosť, že lietadlu došlo palivo. Stroj prvýkrát vzlietol v marci 1999.




Brazílsky klub Chapecoense z mestečka Chapeco založili v roku 1973 a v súčasnosti hrá v najvyššej domácej súťaži. Ešte v pondelok večer zverejnil tím na facebooku video zachytávajúce členov mužstva, ako sa pripravujú na odlet z Medzinárodného letiska Sao Paulo-Guarulhos v brazílskom Sao Paule. Lietadlo s futbalistami sa nakrátko zastavilo v Bolívii.




"Nech Boh sprevádza našich športovcov, funkcionárov, novinárov a ďalších hostí, ktorí boli v lietadle," znelo krátke stanovisko klubu. Chapecoense nechcelo poskytnúť ďalšie vyjadrenia, až kým nebude jasný celý rozhas tragédie, viceprezident Ivan Tozzo však neskôr pre televíziu SportTV povedal: "V našom meste plače mnoho ľudí. Nič podobné sme si ani nedokázali predstaviť. Chapecoense je najväčší zdroj tunajšej radosti."




Nehodu s určitosťou prežil obranca Alan Ruschel. Ako neskôr informovala agentúra AP, prežil aj brankár Jacskon Follman a fyzioterapeut Rafael Gobbato. Hovorca klubu ale dodatočne potvrdil, že medzi obeťami bol aj ďalší brankár Danilo, ktorého pôvodne našli záchranári nažive a previezli ho do nemocnice. Športový kanál Telemundo Deportes prostredníctvom twitteru informoval, že Ruschel bol v šoku, ale pri vedomí a rozprával, chcel si pri sebe nechať manželskú obrúčku a vidieť rodinu.

mapa Kolumbie
Foto: www.google.com


"Je to veľmi, veľmi smutný deň pre futbal. Správa o páde lietadla v Kolumbii je šokujúca a tragická. V týchto smutných okamihoch sú naše myšlienky s obeťami, ich rodinami a priateľmi," uviedol v reakcii prezident FIFA Gianni Infantino prostredníctvom oficiálneho komuniké.




Toto sú najznámejšie letecké nešťastia, pri ktorých zomierali športovci:



8. novembra 1948 - Pri lete cez kanál La Manche v smere do britského Londýna sa stratilo menšie lietadlo Benchcraft 18 so šesticou československých hokejistov, ktorí smerovali na priateľský zápas. Prvá polovica tímu už bola v Londýne, druhá šestica musela vo francúzskom Paríži vybavovať víza, a preto prvý let zmeškala. Z letiska Le Bourget sa lietadlo odlepilo o 16.38 hod. Počasie nad kanálom La Manche bolo nepriaznivé so zlou viditeľnosťou. Hodinu po odlete sa ešte stihol pilot dispečingu ozvať, no potom už Benchcraft navždy zmizol. Na palube lietadla boli hokejisti Zdeňek Jarkovský, Miloslav Pokorný, Vilibald Šťovík, Zdeňek Švarc, Ladislav Troják a Karel Stibor. Trosky lietadla sa nikdy nenašli.

4. mája 1949 - V troskách lietadla zahynul takmer celý futbalový klub AC Turín, päťnásobný majster Talianska. Lietadlo malo pri návrate z priateľského zápasu problémy v búrke a pre slabú viditeľnosť narazilo do zadnej časti komplexu Baziliky na vrchu kopca Superga pri Turíne. Letu sa nezúčastnil len Sauro Tomá, ktorého z cesty do Portugalska vyradilo zranenie. Pri nehode zahynulo všetkých 31 ľudí vrátane 18 futbalistov.

6. februára 1958 - Zverenci britského mužstva Manchester United slávneho trénera Matta Busbyho si viezli domov postup do semifinále Pohára európskych majstrov. Lietadlo Elisabeth počas medzipristátia v nemeckom Mníchove prerušilo prvé dva pokusy o štart pre mechanickú poruchu. Na tretí pokus začalo husto snežiť, lietadlo na roztápajúcom sa snehu stratilo rýchlosť a vzlet už nebol možný. Stroj prerazil plot a vrazil do domu v blízkosti letiska, rozlomilo sa a zachvátili ho plamene. Nešťastie neprežilo 22 zo 44 ľudí na palube. Na palube bol vtedy napríklad aj slávny Bobby Charlton.

15. februára 1961 - Pri páde Boeingu 707 neďaleko národného letiska v belgickom hlavnom meste Brusel zahynulo všetkých 72 osôb vrátane jednej na zemi. Medzi cestujúcimi bol aj národný krasokorčuliarsky tím USA, ktorý sa mal zúčastniť majstrovstiev sveta v českej Prahe. Let Sabena 548 čakal, kým pristávaciu plochu opustí a uvoľní menšie lietadlo. Podľa očitých svedkov začal Boeing nečakane stúpať a následne spadol v poli a vrak zachvátili plamene. O život prišiel aj miestny farmár, ktorého trafil úlomok z lietadla.

2. októbra 1970 - V USA do dvoch lietadiel, ktoré ich mali dopraviť na zápas amerického futbalu v meste Logan, kde ich čakal celok Štátnej univerzity Utahu, nastúpilo mužstvo Štátnej univerzity vo Wichite. Lietadlá boli označené ako "Zlaté" a "Čierne". Do prvého nastúpili hráči základnej zostavy spoločne s trénermi a ďalšími členmi tímu. V druhom boli futbalisti "záložnej formácie" a zvyšný personál. Nešťastie postihlo "áčko", keď lietadlo Martin 4-0-4 po dotankovaní opustilo letisko v Colorade a zrútilo sa v úzkom horskom údolí 64 km od lyžiarskeho strediska v Denveri. Pilot, ktorý ani nemal licenciu na spomínaný typ lietadla, letel príliš nízko, zachytil sa o špičky stromov a o 13.14 h s tímom havaroval. Pri náraze do svahu na mieste zahynulo 29 cestujúcich, zvyšní dvaja podľahli následkom zranení neskôr v nemocnici.

13. októbra 1972 - Uruguajské lietadlo, ktoré letelo do Čile, sa v nepriaznivom počasí zrútilo v Andách. Na palube bolo celkovo 45 ľudí vrátane uruguajského tímu ragbistov. Tucet pasažierov zahynul na mieste a ďalších sedemnásť podľahlo následkom zranení a pádom lavín. Nešťastie prežilo šestnásť ľudí, no po desiatich dňoch sa dozvedeli, že pátranie bolo ukončené. Zvyšné dva mesiace prežili len vďaka tomu, že jedli pozostatky mŕtvych. Havária bola neskôr zdokumentovaná v knihe v roku 1993 bol o nej natočený aj film.

6. októbra 1976 - Na palube lietadla kubánskych aerolínií vybuchla bomba, ktorú tam umiestnili odporcovia Castrovho režimu. Na palube lietadla bolo 24 kubánskych šermiarov.

13. decembra 1977 - Do lietadla DC-3 nastúpilo dvadsaťdeväť členov basketbalového tímu americkej univerzity v Evansville, ktorí mierili do Nashvillu, kde sa mali predstaviť v zápase s celkom Middle Tennessee University. Lietadlo s hráčmi sa snažilo odštartovať z regionálneho letiska Evansvillu vo veľmi zlom počasí. Silný dážď a hustá hmla skomplikovali štart, ktorý po 90 sekundách skončil tragickým pádom v neďalekom poli. Na mieste zahynulo 26 ľudí, ďalší traja síce pád prežili, no svoj boj o život napokon predsa prehrali. Jediný basketbalista sa nemohol letu zúčastniť, smrť si ho však našla, zahynul krátko po tragédii pri autonehode.

8. decembra 1987 - Peruánsky futbalový klub Alianza Lima sa po triumfe na pôde Deportiva Pucallapy dostal sa na prvé miesto v najvyššej futbalovej súťaži. Mužstvo sa do Limy vracalo charterovým letom. Do Fokkeru F27-400M nastúpilo 44 pasažierov. Keď sa mužstvo blížilo k letisku v Lime, posádka si všimla chybu na kontrolnom paneli, ktorá ukazovala nesprávne vysunutý podvozok. Pilot sa teda rozhodol preletieť okolo kontrolnej veže, ktorá mu potvrdila správne vysunutý podvozok. Po prijatí vizuálneho potvrdenia šiel pilot na ďalší pokus pristátia. S lietadlom sa však dostal veľmi nízko nad hladinu a iba 11 km od letiska sa lietadlo zrútilo do Tichého oceánu. Pád napokon prežil iba pilot Edilberto Villar.

7. septembra 2011 - Haváriu ruského lietadla Jak-42, pri ktorom zahynuli členovia miestneho hokejového mužstva vrátane Slováka Pavla Demitru, spôsobila chyba pilota. Zodpovednosť však možno pripísať aj nedostatočnému výcviku posádky a ďalším početným zanedbaniam predpisov, oznámili 2. novembra 2011 ruskí vyšetrovatelia. Z osemčlennej posádky a 37 pasažierov, katastrofu prežili len dve osoby. Ruský útočník Alexander Galimov však pri havárii utrpel popáleniny na 80 percent povrchu tela a 12. septembra toho roku na následky popálenín zomrel. Palubný inžinier Alexander B. Sizov tak ostal jediným, kto katastrofu prežil. Lietadlo Jak-42, ktoré viezlo hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ na zápas KHL, sa odlepilo od zeme až 400 metrov od konca odletovej dráhy. Po náraze do rádiomajáka sa vzápätí zrútilo. Lietadlo po zrútení začalo horieť, časť trupu skončila v rieke Volga. Spoločne s 36-ročným slovenským hokejistom Pavlom Demitrom zahynula aj trojica českých reprezentantov Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek.

Pri leteckých nešťastiach zahynuli napríklad aj slávny boxer Rocky Marciano (1969), národný futbalový tím Zambie (1993), majster sveta v rely Colin McRae (2007), či bývalý československý hokejista Jaroslav Jiřík (2011). V USA do dvoch lietadiel, ktoré ich mali dopraviť na zápas amerického futbalu v meste Logan, kde ich čakal celok Štátnej univerzity Utahu, nastúpilo mužstvo Štátnej univerzity vo Wichite. Lietadlá boli označené ako "Zlaté" a "Čierne". Do prvého nastúpili hráči základnej zostavy spoločne s trénermi a ďalšími členmi tímu. V druhom boli futbalisti "záložnej formácie" a zvyšný personál. Nešťastie postihlo "áčko", keď lietadlo Martin 4-0-4 po dotankovaní opustilo letisko v Colorade a zrútilo sa v úzkom horskom údolí 64 km od lyžiarskeho strediska v Denveri. Pilot, ktorý ani nemal licenciu na spomínaný typ lietadla, letel príliš nízko, zachytil sa o špičky stromov a o 13.14 h s tímom havaroval. Pri náraze do svahu na mieste zahynulo 29 cestujúcich, zvyšní dvaja podľahli následkom zranení neskôr v nemocnici.

13. októbra 1972 - Uruguajské lietadlo, ktoré letelo do Čile, sa v nepriaznivom počasí zrútilo v Andách. Na palube bolo celkovo 45 ľudí vrátane uruguajského tímu ragbistov. Tucet pasažierov zahynul na mieste a ďalších sedemnásť podľahlo následkom zranení a pádom lavín. Nešťastie prežilo šestnásť ľudí, no po desiatich dňoch sa dozvedeli, že pátranie bolo ukončené. Zvyšné dva mesiace prežili len vďaka tomu, že jedli pozostatky mŕtvych. Havária bola neskôr zdokumentovaná v knihe v roku 1993 bol o nej natočený aj film.

6. októbra 1976 - Na palube lietadla kubánskych aerolínií vybuchla bomba, ktorú tam umiestnili odporcovia Castrovho režimu. Na palube lietadla bolo 24 kubánskych šermiarov.

13. decembra 1977 - Do lietadla DC-3 nastúpilo dvadsaťdeväť členov basketbalového tímu americkej univerzity v Evansville, ktorí mierili do Nashvillu, kde sa mali predstaviť v zápase s celkom Middle Tennessee University. Lietadlo s hráčmi sa snažilo odštartovať z regionálneho letiska Evansvillu vo veľmi zlom počasí. Silný dážď a hustá hmla skomplikovali štart, ktorý po 90 sekundách skončil tragickým pádom v neďalekom poli. Na mieste zahynulo 26 ľudí, ďalší traja síce pád prežili, no svoj boj o život napokon predsa prehrali. Jediný basketbalista sa nemohol letu zúčastniť, smrť si ho však našla, zahynul krátko po tragédii pri autonehode.

8. decembra 1987 - Peruánsky futbalový klub Alianza Lima sa po triumfe na pôde Deportiva Pucallapy dostal sa na prvé miesto v najvyššej futbalovej súťaži. Mužstvo sa do Limy vracalo charterovým letom. Do Fokkeru F27-400M nastúpilo 44 pasažierov. Keď sa mužstvo blížilo k letisku v Lime, posádka si všimla chybu na kontrolnom paneli, ktorá ukazovala nesprávne vysunutý podvozok. Pilot sa teda rozhodol preletieť okolo kontrolnej veže, ktorá mu potvrdila správne vysunutý podvozok. Po prijatí vizuálneho potvrdenia šiel pilot na ďalší pokus pristátia. S lietadlom sa však dostal veľmi nízko nad hladinu a iba 11 km od letiska sa lietadlo zrútilo do Tichého oceánu. Pád napokon prežil iba pilot Edilberto Villar.

7. septembra 2011 - Haváriu ruského lietadla Jak-42, pri ktorom zahynuli členovia miestneho hokejového mužstva vrátane Slováka Pavla Demitru, spôsobila chyba pilota. Zodpovednosť však možno pripísať aj nedostatočnému výcviku posádky a ďalším početným zanedbaniam predpisov, oznámili 2. novembra 2011 ruskí vyšetrovatelia. Z osemčlennej posádky a 37 pasažierov, katastrofu prežili len dve osoby. Ruský útočník Alexander Galimov však pri havárii utrpel popáleniny na 80 percent povrchu tela a 12. septembra toho roku na následky popálenín zomrel. Palubný inžinier Alexander B. Sizov tak ostal jediným, kto katastrofu prežil. Lietadlo Jak-42, ktoré viezlo hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ na zápas KHL, sa odlepilo od zeme až 400 metrov od konca odletovej dráhy. Po náraze do rádiomajáka sa vzápätí zrútilo. Lietadlo po zrútení začalo horieť, časť trupu skončila v rieke Volga. Spoločne s 36-ročným slovenským hokejistom Pavlom Demitrom zahynula aj trojica českých reprezentantov Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek.

Pri leteckých nešťastiach zahynuli napríklad aj slávny boxer Rocky Marciano (1969), národný futbalový tím Zambie (1993), majster sveta v rely Colin McRae (2007), či bývalý československý hokejista Jaroslav Jiřík (2011).

Vizitka brazílskeho futbalového klubu Chapecoense:


- celý názov: Associaçao Chapecoense de Futebol
- založený: 10. mája 1973
- pôsobí: v meste Chapeco v štáte Santa Catarina
- štadión: Arena Conda (kapacita 22.600)
- prezident: Sandro Pallaoro
- 21. najväčší brazílsky klub podľa príjmov (46 miliónov realov)
- v roku 2014 premiérovo postúpil do najvyššej domácej súťaže Serie A
- kolo pred koncom aktuálnej sezóny je na 9. priečke ligovej tabuľky, v minulom ročníku obsadil 14. miesto
- tím smeroval na prvý zápas finále juhoamerického pohára Copa Sudamericana proti kolumbijskému Atleticu Nacional, ktoré bolo favoritom
- víťaz Copa Sudamericana sa kvalifikuje do Copa Libertadores, čo je najprestížnejšia klubová súťaž juhoamerického kontinentu