Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kolumbijská metropola Bogota zatvára parky kvôli zúriacim požiarom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Tento mesiac by mohol byť v Kolumbii najteplejší za posledných 30 rokov a miestny Inštitút hydrológie, meteorológie a environmentálnych štúdií očakáva, že vo februári budú teploty ešte vyššie.

Bogota 28. januára (TASR) - Kolumbijská metropola Bogota uzavrela približne 40 parkov a turistických chodníkov kvôli hustému dymu z lesných požiarov, ktoré zúria v tejto oblasti. Parky budú zatvorené celý víkend, oznámila v sobotu kancelária starostu na sociálnej sieti X, predtým Twitter. TASR informuje na základe správy od agentúry AFP.

V pohorí hraničiacom s 8-miliónovým mestom na východe vypukli od pondelka najmenej štyri lesné požiare, ktoré sú však už pod kontrolou.

Uprostred horúcich a suchých podmienok, ktoré súvisia s klimatickým javom El Niňo, zničili požiare za posledné tri mesiace v celej Kolumbii viac ako 17.000 hektárov porastov, uvádzajú úrady. Minimálne 20 aktívnych požiarov ešte stále ničí lesy, poľnohospodársku pôdu a horské ekosystémy.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro vyhlásil v stredu (24. januára) v tejto juhoamerickej krajine stav prírodnej katastrofy, čím umožnil presun finančných prostriedkov z iných rozpočtových položiek na likvidáciu požiarov. Zároveň požiadal o poskytnutie medzinárodnej pomoci.

Tento mesiac by mohol byť v Kolumbii najteplejší za posledných 30 rokov a miestny Inštitút hydrológie, meteorológie a environmentálnych štúdií očakáva, že vo februári budú teploty ešte vyššie. Dážď sa neočakáva skôr ako v marci.