Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

PÍŠE SA HISTÓRIA: Kolumbijská vláda a povstalci podpísali mier

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (vpredu vľavo) a veliteľ Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) Rodrigo Londono prezývaný "Timochenko" podpísali v pondelok v meste Cartagena ležiacom na pobreží Karibského mora historickú dohodu, ktorá ukončila vyše 50 rokov trvajúci ozbrojený konflikt medzi vládou a FARC. Za prezidentom sa nachádza šéf OSN Pan Ki-mun a ďalší vládni činitelia, ktorí v bielom oblečení podporili mier. Foto: TASR/AP

EÚ tak môže vyškrtnúť kolumbijské hnutie FARC zo zoznamu teroristických organizácií. Únia je zároveň pripravená poskytnúť Kolumbii pomoc vo výške 600 miliónov eur na realizáciu mierovej dohody.

Cartagena 27. septembra (TASR) - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a veliteľ Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) Rodrigo Londono prezývaný "Timochenko" podpísali v pondelok v meste Cartagena ležiacom na pobreží Karibského mora historickú dohodu, ktorá ukončila vyše 50 rokov trvajúci ozbrojený konflikt medzi vládou a touto ľavicovou povstaleckou organizáciou.

Urobili tak perami zhotovenými z nábojov do zbraní, na ktorých bol nápis "Našu minulosť písali guľky, našu budúcnosť napíše vzdelanie", informovala agentúra DPA.

"Už neakceptujeme násilie ako prostriedok na obranu myšlienok," povedal Santos s tým, že budúce generácie by mali zamerať svoju energiu na rozvoj krajiny.

"Teraz budeme robiť politiku bez zbraní," povedal šéf FARC Londono. "Splníme svoj diel a dúfam, že vláda splní svoj diel," dodal.

Santos sa predtým poďakoval vojakom a polícii, keď na Twitteri napísal: "Vaša obetavosť a odvaha doviedli k tomuto veľkému dňu. Mier je víťazstvo".

Na slávnostnej ceremónii, ktorá trvala 70 minút, sa zúčastnilo 2500 hostí vrátane generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, vatikánskeho štátneho sekretára kardinála Pietra Parolina, kubánskeho prezidenta Raúla Castra či lídrov latinskoamerických štátov. Všetci účastníci mali oblečené košele bielej farby symbolizujúcej mier.

EÚ vyškrtne kolumbijské hnutie FARC zo zoznamu teroristických organizácií



Európska únia vyškrtne Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) zo svojho zoznamu teroristických organizácii, hneď ako toto povstalecké hnutie podpíše mierovú dohodu s kolumbijskou vládou. Uviedla to dnes podľa agentúry DPA šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

"Práve dnes prijmú (vlády krajín EÚ) rozhodnutie vyškrtnúť FARC zo svojho zoznamu teroristických organizácií. Rozhodnutie nadobudne účinnosť okamžite po podpise mierovej dohody," povedala Mogheriniová.

Dodala, že Európska únia je zároveň pripravená poskytnúť Kolumbii pomoc vo výške 600 miliónov eur, ktorej účelom bude najmä podpora realizácie mierovej dohody.

Kolumbia podľa Mogheriniovej vysiela zvyšku sveta posolstvo nádeje a ukazuje, že "mier je možný a pomocou vodcovstva a odhodlania sa môže sa stať realitou".

Ľudia v Kolumbii držia národnú vlajku a objímajú sa počas živého prenosu podpisu mierovej dohody medzi vládou a FARC, ktorá zorganizovala v pondelok 26. septembra 2016 túto akciu pre obyvateľov krajiny.
Foto: TASR/AP


Mierovú dohodu musia ešte schváliť občania v nedeľňajšom referende. Podľa prieskumov majú navrch jej zástancovia. Odporcovia ako bývalý prezident Álvaro Uribe kritizujú predovšetkým relatívne mierne tresty pre povstalcov.

FARC boli na zozname teroristických organizácií EÚ od roku 2002.

FARC začali ozbrojený boj proti kolumbijskej vláde v roku 1964 po krvavo potlačenom povstaní roľníkov , ktoré bolo armádou. V priebehu desaťročí sa doňho zapojilo niekoľko ľavicových povstaleckých skupín, pravicových polovojenských organizácií a drogových gangov. Odhaduje sa, že si vyžiadal vyše 220.000 mŕtvych, 45.000 ľudí je nezvestných a ďalších sedem miliónov Kolumbijčanov vyhnal z ich domovov.

Na základe mierovej dohody sa uskutoční pozemková reforma a budú odškodnení pozostalí obetí. FARC sa pretransformuje na politickú stranu a jej odhadovaných viac ako 7000 členov zloží v priebehu šiestich mesiacov pod dohľadom OSN zbrane. V nasledujúcich dvoch legislatívnych periódach bude mať FARC zaručených desať poslaneckých mandátov.

Počas takmer štyri roky trvajúcich mierových rozhovorov na Kube sa obe strany dohodli aj na samostatnom súdnom systéme pre vyrovnanie sa so zločinmi z čias konfliktu. Pre politické zločiny bude udelená ďalekosiahla amnestie. Kto sa dobrovoľne prizná k účasti na závažnej trestnej činnosti, dostane najviac osemročný trest odňatia slobody.

Aj menšia z kolumbijských ľavicových povstaleckých skupín, Národná oslobodzovacia armáda (ELN), chce podporiť víkendové referendum tým, že jej bojovníci zastavia útoky. Vláda ešte nezačala plánované mierové rozhovory s ELN a požaduje, že musí najprv zastaviť únosy, ktorými financuje svoju činnosť.