Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kolumbijská vláda a povstalci z ELN obnovili mierové rozhovory

Na snímke prezident Kolumbie Gustavo Petro. Foto: TASR/AP

V decembri, na rokovaniach v Mexiku, ELN súhlasila s požiadavkou, že skoncuje s únosmi, ktoré jej slúžili ako zdroj financií, keďže za prepustenie zadržiavaných povstalci žiadali výkupné.

Havana 23. januára (TASR) - Kolumbijská vláda a povstalecká skupina Národná oslobodzovacia armáda (ELN) začali v pondelok v Havane šieste kolo mierových rozhovorov s cieľom dohodnúť sa na predĺžení prímeria, ktoré vyprší na budúci týždeň.

Ako informovala agentúra AFP, ELN - posledná aktívna kolumbijská partizánska skupina, ktorá tento rok oslávi 60 rokov svojej existencie, - sa vlani v júni v Havane dohodla s kolumbijskou vládou na šesťmesačnom prímerí, ktoré začalo platiť v auguste.

V decembri, na rokovaniach v Mexiku, ELN súhlasila s požiadavkou, že skoncuje s únosmi, ktoré jej slúžili ako zdroj financií, keďže za prepustenie zadržiavaných povstalci žiadali výkupné.

Začiatkom tohto mesiaca však kolumbijská prokuratúra uviedla, že povstalecká skupina teraz namiesto toho únosy "outsourcuje".

Rozhovory s ELN sa obnovili v novembri 2022 po zvolení ľavičiara Gustava Petra za prezidenta Kolumbie. Rokovania s ELN pozastavil jeho predchodca Iván Duque v roku 2019 - po bombovom útoku na policajnú akadémiu v Bogote, ktorý si vyžiadal 22 mŕtvych.

ELN bola založená v roku 1964 a v roku 2022 mala podľa úradov viac ako 5800 príslušníkov. Táto marxistická skupina sa zapojila do neúspešných rokovaní s poslednými piatimi kolumbijskými vládami.

Oveľa väčšie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) zložili zbrane v rámci historickej mierovej dohody uzavretej v roku 2016. Kolumbia je však napriek tomu zachvátená násilím - pokračujú totiž boje o územie a zdroje medzi partizánskymi skupinami odštiepenými od FARC a ELN, ako aj polovojenskými silami a drogovými kartelmi.