Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kolumbijského exprezidenta predvolali pred súd pre masaker z roku 1997

Kolumbijský exprezident Alvaro Uribe vystupuje s prejavom počas návštevy v dedine Granada v severozápadnej Kolumbii v nedeľu 17. augusta 2003. Foto: TASR/AP

Vodca týchto polovojenských jednotiek Salvatore Mancuso minulý týždeň na výsluchu uviedol, že Uribe "o tejto operácii vždy vedel".

Bogota 24. novembra (TASR) - Bývalý kolumbijský prezident Álvaro Uribe sa v pondelok postaví pred súd v súvislosti s masakrom z roku 1997 v kolumbijskej obci El Aro, kde vtedy pravicové polovojenské jednotky zavraždili najmenej 15 ľudí. Úrady o jeho predvolaní informovali vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Vodca týchto polovojenských jednotiek Salvatore Mancuso minulý týždeň na výsluchu uviedol, že Uribe "o tejto operácii vždy vedel". Uribe v čase masakru zastával post guvernéra kolumbijského departmentu Antioquia, do ktorého spadá aj obec El Aro.

Uribe po Mancusovom obvinení na sociálnej sieti napísal, že Mancuso je "bandita", ktorý ho obvinil "bez priamych dôkazov a v rozpore s predchádzajúcimi vyhláseniami". Uribe podľa úradov sám požiadal o vypočutie na súde.

Najvyšší súd zároveň vedie voči Uribemu vyšetrovanie v súvislosti s možným uplácaním a vyvíjaním nátlaku na svedkov.

Kolumbia zažíva už viac ako 50 rokov ozbrojený konflikt medzi štátom a rôznymi skupinami ľavicových partizánov, pravicových polovojenských jednotiek a obchodníkov s drogami.

Uribe, ktorý bol prezidentom v rokoch 2002 až 2010, je do dnes významným predstaviteľom kolumbijskej pravice, ktorá vo voľbách v roku 2022 odovzdala moc ľavicovému prezidentovi Gustavovi Petrovi.