Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Kolumbijskí povstalci si želajú na mierových rokovaniach Miss Universe

Miss Universe Paulina Vega z Kolumbie s korunkou a kyticou kvetov po vyhlásení výsledkov počas finále súťaže krásy Miss Universe v americkom Miami 25. januára 2015. Foto: TASR/AP

"So záujmom sme si prečítali o vašej túžbe prispieť vašimi dobrými skutkami k dosiahnutiu mieru," uviedli povstalci na svojej internetovej stránke.

Bogota 9. februára (TASR) - Novozvolená Miss Universe Paulina Vegová z Kolumbie by sa mala zúčastniť na mierových rozhovoroch medzi Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC) a kolumbijskou vládou. Aspoň tak si to želajú samotní povstalci, ktorí missku na rozhovory pozvali, informovala agentúra Reuters.

Dvadsaťdvaročná Vegová, ktorú zvolili za Miss Universe v januári, sa už v niekoľkých rozhovoroch pre médiá vyjadrila, že by bola ochotná zúčastniť sa na rokovaniach o ukončení polstoročia trvajúcich násilností.

"So záujmom sme si prečítali o vašej túžbe prispieť vašimi dobrými skutkami k dosiahnutiu mieru," napísali marxistickí povstalci na svojej internetovej stránke.

"Vítame vašu ochotu vycestovať do Havany a týmto vás pozývame na návštevu," napísali revolucionári z FARC, ktorí od roku 2012 rokujú s kolumbijskou vládou na Kube.

Revolucionári sa nevyjadrili, aký konkrétny prínos očakávajú od misskinej prítomnosti na rokovaniach.

Rokovania zatiaľ viedli k úspešnému uzatvoreniu troch bodov z celkovo päťbodového programu. Uzavreté kapitoly sa týkajú pozemkovej reformy, ukončenia obchodu s drogami a vstupe bývalých povstalcov do politiky.