Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kolumbijskí povstalci oznámili termín konferencie s mierovou dohodou

Na archívnej foto Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC).(AP Photo/Fernando Vergara) Foto: TASR AP

Na tejto konferencii budú ratifikovať mierovú dohodu, ktorú dosiahli tento týždeň s vládou a pripravia sa na premenu na neozbrojené politické hnutie.

Bogota 28. augusta (TASR) - Najväčšia kolumbijská povstalecká skupina - Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) včera oznámila, že ich posledná konferencia ako ozbrojenej skupiny sa uskutoční v dňoch 13. až 19. septembra v džungli na východe krajiny, kde boli tradične dominantní. Na tejto konferencii budú ratifikovať mierovú dohodu, ktorú dosiahli tento týždeň s vládou a pripravia sa na premenu na neozbrojené politické hnutie.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.



FARC vo vyhlásení uviedli, že na konferencii sa zúčastnia ich čelní velitelia a 50 pozvaných hostí.

Dohoda dosiahnutá medzi kolumbijskou vládou a ľavicovými FARC ukončuje pol storočia trvajúcu gerilovú vojnu, ktorá bola jedným z najdlhších ozbrojených konfliktov na svete.

Oznámenie o dohode v kubánskej metropole Havana znamená, že v Kolumbii sa otvára nová kapitola života - obyvatelia krajiny môžu zabudnúť na krviprelievanie, ktoré si vyžiadalo viac ako 220.000 ľudských životov a ktoré vyhnalo z domovov vyše päť miliónov ľudí.