Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kolumbijskí povstalci zverejnili video zajatého francúzskeho novinára

Kolumbijskí povstalci zverejnili dnes video francúzskeho novinára Romea Langloisa, ktorého zajali pred mesiacom a plánujú ho prepustiť v stredu. Foto: TASR/AP

Na videu Langloisovi ošetrujú strelnú ranu na ľavej ruke. Veliteľ povstalcov na záberoch hovorí, že guľka nepoškodila kosť ani šľachu.

Bogota 28. mája (TASR) - Kolumbijskí povstalci zverejnili dnes video francúzskeho novinára Romea Langloisa, ktorého zajali pred mesiacom a plánujú ho prepustiť v stredu.

Na videu Langloisovi ošetrujú strelnú ranu na ľavej ruke. Veliteľ povstalcov na záberoch hovorí, že guľka nepoškodila kosť ani šľachu. Zábery získal nezávislý novinár Karl Penhaul, ktorý uviedol, že povstalci mu povedali, že video nakrútili dve hodiny po tom, čo Langloisa 28. apríla zajali.

Langlois sprevádzal kolumbijských vojakov počas akcie zameranej na ničenie výrobní kokaínu v provincii Caquetá, bašte povstalcov na juhu krajiny, keď na nich zaútočili povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). Langlois z razie robil reportáž pre spravodajskú stanicu France 24.



Na zázname sa povstalci Langloisa okrem iného spýtali na vojenskú jednotku, s ktorou bol. On povedal, že nemôže odpovedať, lebo ako novinár musí zostať neutrálny.

FARC je najstaršie a najväčšie povstalecké hnutie v Latinskej Amerike, ktoré bojuje proti vláde už takmer 50 rokov. Hnutie, financované z predaja drog, označilo Langloisa za "vojnového zajatca", pretože mal na sebe armádny odev a nepriestrelnú vestu.