Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kolumbijskí rebeli odvolali po útoku vlády jednostranné prímerie

Kolumbijský prezident Juan Manuel oznamuje, že v západnej časti krajiny bolo zavraždených najmenej 26 ľavicových rebelov. Foto: TASR/AP Photo

Dnešné vyhlásenie podľa agentúry AP neznamená, že by povstalci chceli odstúpiť od aktuálnych mierových rokovaní s kolumbijskou vládou, ktoré sa konajú na Kube.

Bogota 22. mája (TASR) - Najväčšia kolumbijská povstalecká organizácia ukončila dnes jednostranné prímerie v reakcii na útok tamojšej armády na tábor gerilových bojovníkov, pri ktorom zomrelo 26 partizánov.

Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) vyhlásili, že ukončenie päť mesiacov trvajúceho prímeria neplánovali, kvôli trvalému prenasledovaniu rebelov tamojšou armádou je však nevyhnutné.

Dnešné vyhlásenie podľa agentúry AP neznamená, že by povstalci chceli odstúpiť od aktuálnych mierových rokovaní s kolumbijskou vládou, ktoré sa konajú na Kube. Naliehali na vládu, aby sa k nim pripojila obnovením bilaterálneho prímeria, ktoré by mohlo prispieť k ukončeniu takmer pol storočie trvajúceho konfliktu.

Vládne letectvo zaútočilo vo štvrtok na tábor FARC v departmente Cauca na tichomorskom pobreží. Jeden z najtvrdších úderov kolumbijskej armády po začatí rozhovorov s povstalcami pred dvoma rokmi bol súčasťou obnovenej ofenzívy, ktorú Bogota vyhlásila v reakcii na smrť 11 vládnych vojakov zabitých povstalcami v apríli.

Vedenie FARC tým vtedy porušilo jednostranné prímerie, neskôr však oznámilo, že v prímerí bude pokračovať. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v reakcii na aprílový útok nariadil obnoviť letecké údery proti povstalcom, ktoré v zime pozastavil ako ústretový krok voči vzbúrenom.