Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Kolumbijský prezident v USA navrhol uvoľnenie sankcií voči Venezuele

Na snímke vpravo americký prezident Joe Biden prijal kolumbijského prezidenta Gustava Petra Urregu (vľavo) vo štvrtok 20. apríla 2023 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Washington vládu venezuelského prezidenta Madura neuznáva a svoje sankcie je pripravený uvoľniť v prípade, ak Maduro podnikne konkrétne kroky smerom k demokratizácii.

Washington 21. apríla (TASR) - Kolumbijský prezident Gustavo Petro vo štvrtok navrhol postupné uvoľnenie sankcií voči Venezuele, ak jeho krajina pristúpi na návrat k demokracii. Urobil tak na stretnutí so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vyjadrujeme svoj spoločný záväzok podporiť a prispieť k riešeniu situácie vo Venezuele," uviedli prezidenti v spoločnom vyhlásení.

Kolumbia na budúci týždeň organizuje medzinárodnú konferenciu, ktorej témou je stagnujúci politický dialóg vo Venezuele, pripomína AFP. Zúčastnia sa na nej ministri zahraničných vecí z európskych krajín, Latinskej Ameriky a USA. Cieľom je dosiahnuť dohodu, ktorá zaručí voľby a zrušenie sankcií.

Washington vládu venezuelského prezidenta Nicolása Madura neuznáva a svoje sankcie je pripravený uvoľniť v prípade, ak Maduro podnikne konkrétne kroky smerom k demokratizácii vo Venezuele a slobodným a spravodlivým voľbám, píše AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyjadrenia hovorcu americkej Rady pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho.

Dialóg medzi venezuelskou vládou a opozíciou je na mŕtvom bode od vlaňajšieho novembra a Maduro jeho obnovenie podmieňuje uvoľnením sankcií. Spojené štáty v roku 2018 svoje sankcie voči Venezuele vystupňovali v snahe zosadiť tohto socialistického prezidenta po jeho znovuzvolení, ktoré Západ neuznal.

Lídri USA a Kolumbie vo štvrtok rokovali aj o podpore zo strany USA v boji proti pašerákom droga a odsúdili akékoľvek formy autoritarizmu a agresie vo svete – vrátane narušenia územnej celistvosti Ukrajiny Ruskom. Zdôraznili aj potrebu prejsť z fosílnych palív na tzv. zelené hospodárstvo.