Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Komisár EÚ vyzval odporcov paktu OSN, aby svoje postoje prehodnotili

Anti-migračný bilbord , ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa pondelkového vydania nemeckého denníka Die Welt eurokomisár pre migráciu Avramopulos povedal, že nerozumie odporu voči paktu, ktorý podľa jeho slov nikomu nič nevnucuje.

Berlín 3. decembra (TASR) - Komisár Európskej únie pre migráciu Dimitris Avramopulos vyzval členské krajiny, ktoré sa obrátili proti paktu OSN o migrácii, aby prehodnotili svoj odmietavý postoj k tomuto dokumentu. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Znenie Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) bol dopracované v júli, pričom iba Spojené štáty sa stiahli z tohto procesu. Dokument sa má schvaľovať na konferencii v marockom Marrákeši 10.-11. decembra. Ide o nezáväznú dohodu, ktorá vyvoláva silný odpor nacionalistov v Európe a iných častiach sveta, a krajiny EÚ vrátane Maďarska, Rakúska či Poľska od nej odvtedy ustúpili alebo vyjadrili výhrady, napísala agentúra AP.

Pakt odmietla aj Slovenská republika.

Podľa pondelkového vydania nemeckého denníka Die Welt eurokomisár pre migráciu Avramopulos povedal, že nerozumie odporu voči paktu, ktorý podľa jeho slov nikomu nič nevnucuje. Vyzval krajiny odmietajúce túto dohodu, aby v najbližších dňoch prehodnotili svoj nesúhlasný postoj a pridali sa k nej.