Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Komisár OSN: Rusi na Ukrajine stále páchajú vojnové zločiny

Na snímke Volker Türk. Foto: TASR/AP

Zdá sa, že situácia na Ukrajine sa pridala k dlhému radu nepretržitého utrpenia a pozornosť sveta sa zdá byť už unavená množstvom kríz, dodal.

Ženeva 19. novembra (TASR) – Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v utorok vyhlásil, že vojnové zločiny na Ukrajine naďalej páchajú "predovšetkým sily Ruskej federácie". Zároveň uviedol, že svet je z tohto konfliktu a ďalších súčasných kríz už unavený. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Türk na zasadnutí Rady pre ľudské práva v Ženeve povedal, že jeho úrad (OHCHR) zhromaždil dôkazy o "hrubom porušovaní medzinárodného práva v oblasti ľudských práv, závažnom porušovaní medzinárodného humanitárneho práva a vojnových zločinoch" zo strany ruských síl na Ukrajine.

"Zdá sa, že situácia na Ukrajine sa pridala k dlhému radu nepretržitého utrpenia a pozornosť sveta sa zdá byť už unavená množstvom kríz," dodal.

OHCHR podľa jeho slov zdokumentoval od vlaňajšieho februára na území Ukrajiny kontrolovanom ruskými ozbrojenými silami alebo okupovanom Ruskou federáciou dovedna 142 prípadov mimosúdnych popráv civilistov. Evidoval aj "rozsiahle mučenie a zlé zaobchádzanie so zadržanými osobami vrátane sexuálneho násilia, ako aj veľký počet násilných zmiznutí" osôb.

Rusko Turk zároveň obvinil z toho, že neprijalo "primerané opatrenia na ochranu civilistov" ani civilnej infraštruktúry "pred dôsledkami svojich útokov".