Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Cecilia Malmströmová ako prvá prešla ´grilovaním´ v europarlamente

Kandidátka na post eurokomisárky pre obchod Cecilia Malmströmová reční počas procesu vypočúvania pred špecializovaným výborom Európskeho parlamentu v Bruseli 29. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Po každom vypočutí eurokomisára zodpovedný výbor EP musí do 24 hodín vypracovať hodnotenie kandidáta.

Brusel 30. septembra (TASR) - Kandidátka na post eurokomisárky pre obchod Cecilia Malmströmová sa stala prvou z 27 členov novej Európskej komisie, ktorá prešla náročným procesom vypočúvania pred poslancami Európskeho parlamentu (EP).

Malmströmová bola predvolaná v pondelok poobede pred členov Výboru pre medzinárodný obchod (INTA), kde okrem iného musela vysvetliť svoj postoj ku kontroverznej Transatlantickej dohode o obchode a investíciách (TTIP).

Švédska eurokomisárka je známa ako podporovateľka politiky voľného obchodu. Poslancov však musela ubezpečiť, že zaručí väčšiu transparentnosť pri rokovaniach s USA o pripravovanej dohode, ktorá by sa mala stať najväčšou obchodnou dohodou na svete.

EÚ tvrdí, že TTIP prinesie Európanom veľké ekonomické výhody, miliardové obraty a státisíce nových pracovných miest. Na druhej strane však dohoda vzbudzuje obavy o dodržanie spotrebiteľských štandardov, bezpečnosť potravín či ochranu investorov.

Malmströmová v pondelok vo výbore INTA okrem iného zdôraznila, že Rusko nemá právo žiadať Európsku komisiu o pozmenenie častí dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou.

Po každom vypočutí eurokomisára zodpovedný výbor EP musí do 24 hodín vypracovať hodnotenie kandidáta. Jednotlivé výsledky vypočutí sú postúpené Konferencii predsedov výborov a Konferencii predsedov, ktoré vypracujú návrh uznesenia, o ktorom sa hlasuje na plenárnom zasadnutí.