Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Komisárka Scotland Yardu odstupuje, starosta s ňou nie je spokojný

Na archívnej snímke z 22. februára 2017 Cressida Dicková. Foto: TASR/AP

Dicková mala podľa vlastných slov pocit, že "nemá na výber" a odstupuje "s veľkým smútkom".

Londýn 11. februára (TASR) - Komisárka Metropolitnej polície (MPS) Cressida Dicková odstupuje z funkcie po tom, čo londýnsky starosta Sadiq Khan vyjadril nespokojnosť s jej vedením. TASR o tom informovala na základe správy britskej stanice Sky News.

Khan už minulý týždeň upozornil Dickovú, že od nej očakáva detailný plán, ako sa vysporiadať s problémami v tejto najväčšej a najstaršej britskej policajnej zložke. Urobil tak v reakcii na interné vyšetrovanie ktoré odhalilo medzi príslušníkmi MPS, nazývanej aj Scotland Yard, prejavy rasizmu a mizogýnie, obťažovanie, urážlivé príspevky na sociálnych sieťach a ďalšie príklady nevhodného správania.

Vo štvrtok londýnsky premiér skonštatoval, že "nie je spokojný" s Dickovej prístupom. Keď ju o tejto skutočnosti informoval, komisárka povedala, že odstúpi, priblížila Khanova kancelária.
Na archívnej fotografii z z 1. novembra 2007 v strede Cressida Dicková.
Foto: TASR AP

"Je jednoznačné, že jediný spôsob, ako začať realizovať rozsah potrebných zmien, je mať na čele metropolitnej polície nové vedenie," uviedol Khan.

Dicková mala podľa vlastných slov pocit, že "nemá na výber" a odstupuje "s veľkým smútkom". "Je jasné, že primátor už nemá dostatočnú dôveru v moje vedenie," dodala.

Britská ministerka vnútra Priti Patelová vlani v októbri avizovala nezávislé vyšetrovanie "systémových zlyhaní" v radoch MPS. Urobila tak v reakcii na rozsiahle pobúrenie britskej verejnosti, ktoré vyvolalo znásilnenie a vražda 33-ročnej Londýnčanky Sarah Everardovej príslušníkom tohto policajného zboru.

Jej vrahovi Wayneovi Couzensovi umožnili naďalej pokračovať v aktívnej službe, hoci polícia v grófstve Kent proti nemu v roku 2015 viedla vyšetrovanie za prečin verejného pohoršenia. To vyvolalo otázky o dôkladnosti previerok príslušníkov Metropolitnej polície.

Dickovej pôsobenie vo funkcii tiež sprevádzali podozrenia z inštitucionálnej korupcie v policajných zložkách. Pobúrenie vyvolala aj ich brutalita počas marcového pochodu na pamiatku Everardovej. Kritizovaná bola aj za bezpečnostné opatrenia počas finále majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2020 či za spôsob, akým polícia vyšetrovala desaťročia staré obvinenia zo sexuálneho zneužívania prominentnými ľuďmi.