Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V Sýrii zabíjal nervový plyn sarín, tvrdia inšpektori OSN

Na snímke mŕtve telá Sýrčanov v Arbeene, v predmestí sýrskeho Damasku 21. augusta 2013. Foto: TASR/AP

Záver je taký, že chemické zbrane boli použité v pokračujúcom konflikte medzi stranami v Sýrskej arabskej republike proti civilistom, vrátane detí, v relatívne veľkom rozsahu.

Ženeva 16. septembra (TASR) - Inšpektori OSN dnes oznámili, že existuje "jasný a presvedčivý dôkaz" o použití chemických zbraní v Sýrii minulý mesiac. Pri útoku zahynuli stovky ľudí.

"Environmentálne, chemické a lekárske vzorky, ktoré sme zozbierali, poskytujú jasný a presvedčivý dôkaz o tom, že rakety typu zem-zem, ktoré boli použité v oblasti Ghúta pri Damasku 21. augusta, obsahovali nervový plyn sarín," citovala agentúra AP z prvej strany správy.

"Záver je taký, že chemické zbrane boli použité v pokračujúcom konflikte medzi stranami v Sýrskej arabskej republike proti civilistom, vrátane detí, v relatívne veľkom rozsahu." Uvádza to správa, ktorú inšpektori predložili generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi. Očakáva sa, že Pan ju ešte dnes poskytne Bezpečnostnej rade OSN.


USA, Británia a Francúzsko vinia z chemického útoku sýrsky režim

Chemický útok v Sýrii spáchala tamojšia vláda, nie opozícia, vyhlásili dnes Spojené štáty, Británia a Francúzsko. Podľa nich to potvrdzuje správa inšpektorov OSN. Agentúra Reuters ale poznamenala, že správa nehovorí o tom, kto 21. augusta použil v Sýrii nervový plyn sarín.

Podľa britského veľvyslanca pri OSN Marka Lyalla Granta "niet pochýb", že za útokom bol režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podobne sa vyjadrila jeho americká kolegyňa Samantha Powerová. O sýrskom režime ako páchateľovi útoku nepochybuje ani šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius.

Inšpektori OSN v Sýrii podľa Reuters vyšetrovali len to, či došlo k chemickému útoku, nemali poverenie zisťovať, kto útok spáchal.

Podľa nich teplota v osudnú nočnú hodinu klesla, čo znamenalo, že vzduch sa pohyboval smerom k zemi. "Použitie chemických zbraní v takýchto meteorologických podmienkach maximalizuje ich potenciálny účinok, keďže ťažký plyn sa drží pri zemi a preniká do nižších úrovní domov a stavieb, kde mnoho ľudí hľadalo úkryt," uvádza správa.

Šéf americkej diplomacie John Kerry nedávno oznámil, že pri chemickom útoku bol použitý sarín, ktorý zabil 1400 ľudí vrátane viac ako 400 detí, dodal Reuters.


Komisia OSN vyšetruje 14 údajných chemických útokov v Sýrii

Medzinárodná komisia OSN vyšetrujúca porušovanie ľudských práv v Sýrii prešetruje 14 údajných útokov chemickými zbraňami alebo chemickými látkami, ku ktorým malo dôjsť v krajine od začiatku monitorovania v septembri 2011. Oznámil to dnes predseda komisie Paulo Pinheiro.

Komisia podľa jeho slov dosiaľ neurčila, aké látky boli pri týchto útokoch použité, čaká však na zistenia separátneho tímu inšpektorov OSN pre chemické zbrane, ktoré by mali zverejniť v priebehu dnešného dňa. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.

Pinheiro pred novinármi zdôraznil, že "veľkú väčšinu" obetí občianskej vojny v Sýrii zabili konvenčné zbrane. Komisia sa domnieva, že vláda prezidenta Bašára Asada spáchala vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, pričom povstalecké skupiny sa dopustili vojnových zločinov, nie však zločinov proti ľudskosti, "pretože nemajú jasnú veliacu štruktúru".

Pinheiro tiež informoval, že Sýria pozvala na návštevu krajiny členku komisie Carlu del Ponte ako súkromnú osobu. Komisia však žiada oficiálnu návštevu, na ktorej by sa zúčastnil aj on. Podľa Del Ponte sa predpokladá, že pozvánku dostala, pretože v máji informovala o tvrdeniach, že sýrske opozičné skupiny použili chemické zbrane.