Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Komisia stiahne a prepracuje návrh smernice o materskej dovolenke

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V súvislosti s tretím návrhom, nariadenie o ekologickej výrobe a označovaní ekologických výrobkov, sa dosiahol významný pokrok.

Brusel 1. júla (TASR) - Európska komisia (EK) sa dnes, v súlade so svojím pracovným programom na rok 2015, rozhodla stiahnuť dva legislatívne návrhy, v súvislosti s ktorými nedokázali včas dospieť spolu s inými inštitúciami EÚ k politickej dohode. Tieto návrhy nahradí novými iniciatívami v rámci pracovného programu na rok 2016.

Komisia tiež potvrdila, že sa v spolupráci so spoluzákonodarcami, Európskym parlamentom (EP) a Radou, bude snažiť o dosiahnutie dohody o treťom návrhu, v prípade ktorého politické diskusie výrazne pokročili.

Kolégium komisárov dnes zvážilo pokrok dosiahnutý vo vzťahu k trom legislatívnym návrhom, ktoré sa podľa pracovného programu na rok 2015 mali do šiestich mesiacov stiahnuť, ak sa nepodarí dospieť k dohode s inými inštitúciami EÚ. Ide o navrhovanú smernicu o materskej dovolenke, šírenie satelitných údajov získaných pozorovaním Zeme a označovanie ekologických výrobkov.

Pokiaľ ide o navrhovanú smernicu o materskej dovolenke, Rada dospela k záveru, že neexistuje žiadna nádej na dosiahnutie pokroku. Je tiež nepravdepodobné, že by navrhovaná smernica o satelitných údajoch získaných pozorovaním Zeme mohla byť prijatá vo forme, ktorá by spĺňala ciele vnútorného trhu stanovené v tejto smernici.

Komisia teraz oficiálne potvrdí Európskemu parlamentu a Rade svoj zámer o stiahnutí týchto návrhov. Nové iniciatívy sa pokúsia splniť stanovené politické ciele účinnejším spôsobom.

V súvislosti s tretím návrhom, nariadenie o ekologickej výrobe a označovaní ekologických výrobkov, sa dosiahol významný pokrok, a preto sa EK rozhodla tento návrh zachovať.

Komisia predložila návrh smernice o materskej dovolenke v roku 2008, EP a Rade sa však nepodarilo dospieť k dohode, aj napriek náznakom europarlamentu o ochote nájsť kompromisy. Stiahnutím návrhu EK urobí koniec súčasnej patovej situácii a otvorí priestor pre novú iniciatívu lepšieho zosúladenia pracovného a súkromného života so starostlivosťou o deti, uľahčenia účasti žien na trhu práce a poskytovania minimálnej ochrany matkám.

Cieľom navrhovanej smernice o šírení satelitných údajov získaných pozorovaním Zeme bolo zabezpečiť riadne fungovanie vnútorného trhu s údajmi získanými pozorovaním Zeme a zaistiť voľný obeh povolených satelitných údajov s vysokým rozlíšením. Stanoviská k tomuto návrhu sú značne odlišné, čo je spôsobené aj tým, že len päť členských štátov v súčasnosti má na svojom území poskytovateľa satelitných údajov. Zosúladenie odlišných stanovísk si vyžaduje značné zmeny, ktoré budú mať vplyv na ciele pôvodného návrhu.

V otázke ekologickej výroby a označovaní ekologických výrobkov nebola síce dodržaná lehota šiestich mesiacov na dosiahnutie dohody, spoluzákonodarcovia však dosiahli významný pokrok a pracujú na tom, aby dospeli k finálnej dohode. Rokovania v rámci trialógu zamerané na nájdenie kompromisu by sa mali začať počas nastupujúceho luxemburského predsedníctva v EÚ.