Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Kommersant: Príbuzní zadržaných mali motív na pomstu, no nie Nemcovovi

Bývalého ruského vicepremiéra Borisa Nemcova (55) zastrelil neznámy páchateľ alebo páchatelia 28. februára asi o 23.15 h moskovského času. Politika postrelili štyrikrát do chrbta z okoloidúceho auta, keď v spoločnosti ukrajinskej občianky kráčal po moste neďaleko Kremľa. Celkovo na neho vypálili sedem až osem výstrelov. Nemcovova spoločníčka vyviazla bez zranení. Foto: TASR/AP

Informovaný zdroj pre ruský denník uviedol, že verzia o náboženskej nenávisti ako motíve Nemcovovej vraždy je "jednoznačne slabá".

Moskva 13. marca (TASR) - Osoby zadržané v súvislosti s vraždou ruského opozičného politika Borisa Nemcova mali motív na pomstu, ale skôr predstaviteľom ruských tzv. silových štruktúr, nie opozície. Uviedol to podľa ruských médií nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu.

Ako dnes objasnil ruský denník Kommersant, rodiny uväzneného Anzora Dadajeva a Beslana Šavanova - ktorý sa uplynulý víkend zabil v Groznom pri pokuse polície zatknúť ho - totiž pred dvoma mesiacmi vysúdili pred súdom pre ľudské práva v Štrasburgu 120.000 eur ako kompenzáciu za únosy ich príbuzných počas čečenskej vojny.

Informovaný zdroj pre Kommersant uviedol, že verzia o náboženskej nenávisti ako motíve Nemcovovej vraždy je "jednoznačne slabá". Vysvetlil, že kolegovia v pluku Sever, ktorý patrí pod čečenské ministerstvo vnútra, nevypozorovali u Dadajeva "nijakú mimoriadnu religióznosť".



Dadajevov advokát Ivan Gerasimov dnes potvrdil, že jeho klient sa vo výpovedi priznal. Pred novinármi však podľa agentúry RIA Novosti advokát odmietol uviesť, z čoho je jeho mandant obvinený. Súd predmet obvinenia tiež doteraz nezverejnil.

"Zatiaľ sa vytvára obraz, akoby týchto (piatich zadržaných) chlapcov zneužili, pričom na nejasné ciele. To, že človek bojoval v lesoch s vahhábistami, ešte neznamená, že by bol nejaký dokonalý," upozornil advokát.

Pripomenul, že mnoho trestných činov v Rusku spáchali aj veteráni z vojny v Afganistane či účastníci iných ozbrojených konfliktov, svojho času tiež považovaní za hrdinov. "Náboženstvo v tomto prípade nezohráva hlavnú rolu," tvrdí advokát.

Ruské médiá dnes pripomínajú, že fakticky všetci podozriví v kauze Nemcova sú príbuzní a žili v obci Voznesenskoje v Ingušsku. V súvislosti s tým ingušské vedenie informovalo, že nikto z členov rodín obvinených, ktorí žijú na území republiky, nemal problémy so zákonom.



Tlačová agentúra Rosbalt tento utorok s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu vraždy uviedla, že "vražda Borisa Nemcova bola osobnou iniciatívou Zaura Dadajeva a Beslana Šavanova. Nemali žiadnych iných objednávateľov".

Podľa vyšetrovateľov sa Dadajev a Šavanov - kolegovia z jednotiek ministerstva vnútra - po odchode z pluku Sever snažili nájsť uplatnenie v civilnom sektore, čo sa im však nepodarilo. Predpokladá sa, že veľa času strávili diskusiou o náboženských otázkach.

Po útoku islamistov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý mohol byť odplatou za zverejnenie karikatúr znevažujúcich proroka Mohameda, oboch mužov údajne pobúrili výroky viacerých ruských politikov a aktivistov, ktorí sa zastávali zavraždených karikaturistov.

Na podporu obetí atentátu v Charlie Hebdo z januára tohto roka vystúpil aj Nemcov, preto sa ho predpokladaní páchatelia rozhodli zavraždiť, uviedla stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na Rosbalt. Podľa tejto agentúry si údajne na pomoc vzali aj Dadajevových príbuzných, ktorí už dlhší čas žijú v Moskve a momentálne sú v súvislosti s Nemcovovou vraždou vo väzbe.

Úrady činné v trestnom konaní v súvislosti s Nemcovovou vraždou zadržali koncom minulého týždňa päticu podozrivých, pričom voči dvom - Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi - moskovský súd v nedeľu vzniesol obvinenie a uvalil na nich väzbu, a to až do 28. apríla. Spolu s nimi sa vo vyšetrovacej väzbe ocitol aj Chamzat Bachajev, Tamerlan Eskerchanov a Šagit Gubašev, ktorým príslušné orgány musia do desiatich dní predložiť obvinenie. Všetci muži vznesené podozrenie odmietajú, aj keď Dadajev sa k činu priznal. Neskôr však svoje priznanie stiahol.



Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin. Vyšetrovanie vraždy je Nemcovovými priateľmi a kolegami považované za skúšku, či je Rusko právnym štátom. V opozičných kruhoch panuje totiž podozrenie, že spoluvinníkom tohto trestného činu je štátny bezpečnostný aparát.