Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Kommersant: V Brianskej oblasti zostrelili štyri ruské vojenské stroje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa tohto zdroja mali byť stíhací bombardér Su-34, stíhačka Su-35 a dva vrtuľníky Mi-8 zostrelené takmer súčasne.

Moskva 13. mája (TASR) — Dve ruské stíhačky a dva vojenské vrtuľníky boli v sobotu údajne zostrelené v ruskej Brianskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. Stroje mali vykonať útoky na ciele na Ukrajine, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na portál ruského denníka Kommersant.

Podľa tohto zdroja mali byť stíhací bombardér Su-34, stíhačka Su-35 a dva vrtuľníky Mi-8 "zostrelené takmer súčasne".

"Podľa predbežných údajov boli všetky stroje súčasťou tej istej formácie — stíhačky mali zaútočiť raketami a bombami na ciele v Černihivskej oblasti na Ukrajine a helikoptéry ich mali kryť a vyzdvihnúť posádky Su, ak by boli zostrelené nepriateľskou paľbou," napísal Kommersant.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS predtým v sobotu uviedla, že v Brianskej oblasti havarovalo lietadlo Su-34, príčinu však nešpecifikovala. Citovala tiež predstaviteľa pohotovostných služieb, podľa ktorého vrtuľníku začal horieť motor a zrútil sa pri meste Klincy ležiacom okolo 40 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Na videozázname zverejnenom na jednom z ruských provojnových kanálov na platforme Telegram však bolo vidieť, ako vrtuľník explodoval v značnej výške, následne sa vychýlil z kurzu a v plameňoch sa zrútil na zem.

Ukrajinskí ani ruskí predstavitelia sa k údajnému zostreleniu stíhačiek a vrtuľníkov zatiaľ oficiálne nevyjadrili.