Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Komorowski pozval Porošenka do Poľska v čase Obamovej návštevy

Poľský prezident Bronislaw Komorowski Foto: TASR/AP

Súčasne, ako informovala britská BBC, pozval Porošenka na návštevu Poľska, ktorá by sa mohla uskutočniť už 3. a 4. júna, keď Poľsko oslávi 25. výročie prvých čiastočne slobodných parlamentných volieb.

Varšava 26. mája (TASR) - Poľský prezident Bronislaw Komorowski zablahoželal ukrajinskému oligarchovi Petrovi Porošenkovi k víťazstvu vo voľbách a pozval ho na návštevu svojej krajiny, informovala dnes agentúra Interfax.

V telefonickom rozhovore s Porošenkom Komorowski vyjadril nádej, že po prezidentských voľbách sa situácia na Ukrajine stabilizuje.

Súčasne, ako informovala britská BBC, pozval Porošenka na návštevu Poľska, ktorá by sa mohla uskutočniť už 3. a 4. júna, keď Poľsko oslávi 25. výročie prvých čiastočne slobodných parlamentných volieb.

BBC uviedla, že z tohto dôvodu do Varšavy pricestuje aj americký prezident Barack Obama, ktorý sa 3. júna stretne s prezidentmi štátov strednej a východnej Európy.

V nedeľu, krátko po zverejnení prvých neoficiálnych odhadov výsledkov predčasných prezidentských volieb na základe prieskumu medzi voličmi, tzv. exit-pollov, Porošenko vyhlásil, že Poľsko by mohlo byť cieľom jeho prvej zahraničnej cesty, aj keď zdôraznil, že jeho prvé kroky budú smerovať do Donbasu.

Agentúra UNIAN dnes s odvolaním sa na šéfa právnej sekcie Porošenkovho volebného štábu Romana Zvaryča informovala, že inaugurácia nového prezidenta by sa mohla konať v termíne od 8. do 10. júna.

Zvaryč dodal, že Porošenkov právnický tím nezaregistroval žiadne prípady porušenia volebného zákona, na ktorých základe by bolo možné spochybniť výsledky hlasovania. Ocenil, že Porošenkova najvážnejšia protikandidátka Julija Tymošenková uznala svoju porážku, ako aj hodnotenie o transparentnosti volieb, ale vyjadril údiv nad informáciami z jej štábu, že sa výsledky volieb údajne chystajú napadnúť súdnou cestou.