Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Komory pre povolebné nepokoje vyhlásili nočný zákaz vychádzania

Na archívnej snímke z 20. novembra 2023 komorský prezident Azali Assoumani vystupuje s prejavom na podujatí v Berlíne. Foto: TASR - AP

Demonštranti v stredu vyplienili dom bývalého vládneho ministra a podpálili ho, zatiaľ čo ďalší sa usilovali zablokovať cesty v hlavnom meste.

Moroni 18. januára (TASR) - Komorská vláda vyhlásila nočný zákaz vychádzania v reakcii na zrážky bezpečnostných zložiek s demonštrantmi, ktorí vyjadrovali nespokojnosť so sporným znovuzvolením prezidenta Azaliho Assoumaniho. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Opatrenie vstúpilo do v platnosti od stredy 22.00 h miestneho času (20.00 h SEČ). V hlavnom meste Moroni začalo platiť ešte o niekoľko hodín skôr.

Demonštranti v stredu vyplienili dom bývalého vládneho ministra a podpálili ho, zatiaľ čo ďalší sa usilovali zablokovať cesty v hlavnom meste. Polícia voči nim zakročila slzotvorným plynom a v spolupráci s armádou sa snažila odstraňovať pouličné zátarasy vytvorené demonštrantmi.

Assoumani zvíťazil nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb v tomto ostrovnom africkom štáte so ziskom takmer 63 percent hlasov. Opozícia hlasovanie odsúdila ako zmanipulované.

"Hlasovanie z nedele 14. januára 2024 je neplatné. Odsudzujeme ho a žiadame jeho úplné a jednoduché anulovanie," uviedla v spoločnom vyhlásení pätica opozičných prezidentských kandidátov.

Organizácia Spojených národov vyzvala všetky strany, aby zachovali zdržanlivosť. "V čase, keď eskaluje povolebné napätie, je prvoradé, aby úrady zaistili bezpečné prostredie, v ktorom všetci Komorčania vrátane členov politickej opozície môžu slobodne vyjadrovať svoje názory a uplatňovať svoje právo na pokojné zhromažďovanie," uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.