Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zmeny systému komunálnych volieb v Maďarsku sa dotkli aj Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovenskí voliči v Maďarsku môžu vďaka zmenám hlasovať nielen za miestnych slovenských poslancov, ale aj za poslancov na župnej úrovni, či kandidátov do Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku.

Budapešť 12. októbra (TASR) - Otvorením 10.300 volebných okrskov sa dnes o 06.00 h začali voľby do miestnych a národnostných samospráv v Maďarsku. V takmer 3200 obciach a mestách môže svoj hlas až do 19.00 h odovzdať 8,2 milióna oprávnených voličov.

Samosprávy, ktoré vzniknú v terajších voľbách do miestnych a národnostných samospráv, budú fungovať namiesto doterajších štyroch rokov až päť rokov, povedala dnes v severomaďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt) pre TASR predsedníčka Združenia pilíšskych Slovákov a predsedníčka Slovenskej samosprávy v Mlynkoch Marta Demjénová.

Z ďalších najdôležitejších zmien volieb vyzdvihla skutočnosť, že doteraz členov Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) volili zvolení členovia miestnych slovenských samospráv, teraz však už každý volič, ktorý sa zaregistroval na menšinovú voličskú listinu, volí členov CSSM priamo.




Slovenskí Maďari chceli byť ako Nemci v Maďarsku

Zmeny vedú jednoznačne k zdemokratizovaniu celého procesu a vôbec celého menšinového verejného života, povedal v tejto súvislosti aktivista slovenskej menšiny v Maďarsku a redaktor spravodajského servera Slovákov v Maďarsku Imrich Fuhl.

"Doteraz to až také demokratické vlastne ani nebolo, že iba 400-500 ľudí volilo členov CSSM. Teraz prakticky už každý z okolo tých 12.000 registrovaných slovenských voličov v Maďarsku hlasuje nielen za miestnych slovenských poslancov, ale aj za poslancov na župnej úrovni a hlasuje aj za kandidátov do CSSM. To znamená, že je to oveľa demokratickejšie," dodal.

"Obrovským úspechom bolo pred týmito terajšími voľbami, že takpovediac veční nepriatelia sa dohodli, a že spoznali, že už to našim Slovákom naozaj ide na nervy, že musíme hovoriť o táboroch a zblížili sa dve najväčšie nominujúce organizácie, ktoré pred štyrmi-ôsmimi rokmi postavili prakticky celú Celoštátnu slovenskú samosprávu - to je Zväz Slovákov v Maďarsku a Únia slovenských organizácií v Maďarsku," vykreslil situáciu Fuhl.



Podľa jeho slov sa vytvorila tým pádom veľká koalícia. "Mysleli sme si, že konečne budeme takí, ako Nemci v Maďarsku, ktorí odjakživa si tieto vnútorné spory pred voľbami riešia, idú do volieb s jednou spoločnou celoštátnou listinou," podotkol.

"Toto bol iba sen, lebo v tom momente ako sa dohodli tieto dovtedy znepriatelené dve veľké organizácie, hneď sa našli nespokojní, ktorým to nevyhovuje, že je relatívny pokoj a že sa dohodli. Vždy sa nájdu nespokojní, ktorí sa nenašli na určitých listinách, na ktorých si mysleli, že majú miesto. Z istého hľadiska je to možno aj dobré, keď viac listín sa púšťa do boja a sú demokratické voľby a uvidíme, že kto dostane viac hlasov," dodal I. Fuhl.



"Ja tak vidím, že v tomto roku je oveľa väčší záujem ako pred štyrmi rokmi. Konkrétne čo sa týka našej dediny (Mlynky), pred štyrmi rokmi sa u nás zaregistrovalo 320 voličov, a teraz sa zaregistrovalo na slovenskú voličskú listinu viac ako 400 ľudí, takže my sme obnovili pozíciu najslovenskejšej dediny v Maďarsku," konštatovala Demjénová.

Ako spresnila, spomedzi obcí, v ktorých žije slovenská menšina, zaznamenali práve v Mlynkoch najvyšší počet zaregistrovaných Slovákov na národnostnú voličskú listinu. Počtom zaregistrovaných ich predbehli iba mestá Slovenský Komlóš, Sarvaš a Békešská Čaba.

Dnešné voľby do miestnych a národnostných samospráv v Maďarsku sa skončia o 19.00 h. Sú v poradí už siedme po zmene režimu Maďarsku. V tomto roku pristupujú maďarskí voliči k volebným urnám už po tretí raz: v apríli rozhodovali o zložení národného parlamentu a v máji volili svojich zástupcov v Európskom parlamente.