Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Komunistická strana v Rusku nominovala svojho prezidentského kandidáta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Charitonov (75) kandidoval za prezidenta v roku 2004, v súboji s prezidentom Vladimirom Putinom vtedy získal 13,8 percenta hlasov.

Moskva 23. decembra (TASR) - Komunistická strana Ruskej federácie (KPRF) nominovala Nikolaja Charitonova za svojho kandidáta do budúcoročných prezidentských volieb. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Voľba prebehla na straníckom zjazde v Moskovskej oblasti. Charitonov (75) kandidoval za prezidenta v roku 2004, v súboji s prezidentom Vladimirom Putinom vtedy získal 13,8 percenta hlasov.

"Charitonovovu kandidatúru podporila v tajnom hlasovaní drvivá väčšina účastníkov zjazdu," citovali ruské médiá predstaviteľa KPRF Alexandra Juščenka.

Komunistická strana Ruskej federácie je druhou najsilnejšou stranou v ruskej Štátnej dume, od roku 1993 ju vedie Gennadij Zjuganov.

KPRF je na papieri opozičnou stranou, no v praxi podporuje vládnu stranu Jednotné Rusko, konštatuje AFP.

Putin (71) svoju kandidatúru oznámil začiatkom decembra, v prípade víťazstva vo voľbách bude môcť zostať pri moci do roku 2030.

Charitonov pracoval v sovietskej ére ako vedúci kolchozu na Sibíri. Neskôr sa stal členom Agrárnej strany, odnože komunistov. Na tohtotýždňovom straníckom zjazde ocenil sovietsku kolektivizáciu poľnohospodárstva ako "správnu reformu".