Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Konské mäso sa našlo v nemocničnej strave v Severnom Írsku

Pohľad na mrazené Hovädzie lasagne značky Findus 8. februára 2013 v anglickom Jarriwe. Foto: TASR/AP

Pozitívne na konskú DNA bola testovaná aj zásielka hamburgerov, vyrobených firmou Rangeland v septembri a dodaných zákazníkovi v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska.

Belfast 15. februára (TASR) - Konské mäso našli v zásielke hovädzích hamburgerov, dodanej do nemocníc v Severnom Írsku. Informovali o tom dnes tamojší predstavitelia. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Zásobovateľ pre nemocnice, írska potravinárska firma Rangeland Foods, uviedol, že pri výrobe hamburgerov použil mäso z Poľska a niektoré obsahovali päť až 30 percent konského mäsa.

Konské mäso sa v posledných týždňoch našlo vo výrobkoch po celej Európe, čo poškodilo dôveru spotrebiteľov v obrovský a komplikovaný potravinársky priemysel na kontinente.

"Len čo sme dostali informáciu, výrobok sme kvôli narušeniu dôvery stiahli," uviedol David Bingham, zástupca spoločnosti Business Services Organisation, ktorá vyhľadáva zásobovateľov mäsa pre nemocnice v Severnom Írsku.

Firma Rangeland, ktorá poskytuje dodávky aj cateringovým službám a sektoru veľkoobchodu v piatich ďalších európskych krajinách, uviedla vo vyhlásení, že zistila konskú DNA v zásielke mäsa z Poľska. Rangeland však zdôraznila, že toto mäso sa do potravinovej siete nedostalo.

Pozitívne na konskú DNA bola testovaná aj zásielka hamburgerov, vyrobených firmou Rangeland v septembri a dodaných zákazníkovi v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska. Firma túto zásielku takisto stiahla.

Vo štvrtok stiahli hamburgery dodané školám v Severnom Írsku, hoci testy DNA ukázali, že nie sú kontaminované.

Holandsko: Prokuratúra vyšetruje spoločnosť za nepravdivo označené konské mäso

Holandská prokuratúra dnes oznámila, že začala vyšetrovanie spoločnosti, ktorá údajne nepravdivo označovala hovädzinu s obsahom konského mäsa.

Správu priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.

Odborníci na bezpečnosť potravín vykonali raziu v holandskej továrni na spracovanie mäsa v rámci vyšetrovania podvodov s konským mäsom.

Podľa prokuratúry spoločnosť v holandskej provincii Severné Brabantsko údajne spracovávala konské mäso z Holandska a Írska a miešala ho s hovädzinou, potom túto zmes predávala ako "čistú" hovädzinu.

Prokuratúra ďalej vo vyhlásení uviedla, že spoločnosť je podozrivá z "podvodu a prania špinavých peňazí".

Spoločnosť nebola menovaná, pretože tak to diktujú holandské zákony na ochranu súkromia.

Vyšetrovatelia z Úradu pre bezpečnosť potravín urobili raziu v priestoroch spoločnosti a tiež v súkromnom dome, pričom zhabali dokumenty a odobrali vzorky mäsa na analýzu.

Holandský Úrad pre bezpečnosť potravín už vo štvrtok oznámil, že začal rozsiahle vyšetrovanie v celej potravinovej sieti - od bitúnkov až po supermarkety. Ide o súčasť celoeurópskych snáh vypátrať podvodne predávané konské mäso.