Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Konečne môžeme zabiť malého Hitlera, komentoval časopis rakúske voľby

Sebastian Kurz na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Mnohí tento príspevok odsúdili a v rakúskej tlači sa objavil aj názor, že ide o podnecovanie k vražde.

Viedeň/Berlín 17. októbra (TASR) - Nemecký satirický časopis Titanic vyvolal rozruch zverejnením príspevku na sieti Twitter, v ktorom zobrazil predsedu víťaznej strany v rakúskych parlamentných voľbách Sebastiana Kurza s dokresleným krížom zameriavača na hrudi a nápisom prirovnávajúcim ho k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.




Rakúsky minister zahraničných vecí Kurz, ktorý stojí na čele stredopravicovej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), je po víťazstve tohto zoskupenia v nedeľňajších voľbách považovaný za budúceho kancelára, pričom púta pozornosť tvrdými protiimigračnými postojmi, ale i svojím nízkym vekom. Ako 31-ročný bude zrejme doposiaľ najmladším kancelárom v dejinách Rakúskej republiky a najmladším predsedom vlády v Európe.

Časopis Titanic doplnil fotografiu Kurza kresbou pripomínajúcou pohľad cez zameriavač strelnej zbrane a textom: "Cestovanie časom v Rakúsku... Konečne je možné zabiť malého Hitlera!"

Mnohí používatelia Twitteru tento príspevok odsúdili a v rakúskej tlači sa objavil aj názor, že ide o podnecovanie k vražde. Uvedená grafika zaujala tiež viedenskú políciu, ktorá uviedla, že ju postúpila príslušným orgánom.