Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Konferencia predsedov EP:Za smrť Navaľného je zodpovedný Putinov režim

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyšší predstavitelia EP vzdali hold jeho pamiatke a vyjadrili úprimnú sústrasť jeho manželke Julii Navaľnajovej a ich deťom.

Brusel 21. februára (TASR) - Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) v stredu vydala vyhlásenie k smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Vyjadrila rozhorčenie nad "vraždou" tohto laureáta Sacharovovej ceny za rok 2021 v sibírskej trestanskej kolónii za polárnym kruhom, kde si odpykával neodôvodnený trest odňatia slobody.

Najvyšší predstavitelia EP vzdali hold jeho pamiatke a vyjadrili úprimnú sústrasť jeho manželke Julii Navaľnajovej a ich deťom, jeho matke, rodine a priateľom, spolupracovníkom a všetkým podporovateľom v Rusku. Informuje o tom spravodajca TASR.

"Plnú zodpovednosť za túto vraždu nesie ruský štát a najmä jeho prezident Vladimir Putin. Žiadame vyšetrenie presných okolností smrti Alexeja Navaľného. Treba povedať pravdu, zabezpečiť zodpovednosť a spravodlivosť. Žiadame, aby bolo telo Alexeja Navaľného okamžite vrátené jeho rodine. Akékoľvek ďalšie meškanie ešte viac zvyšuje zodpovednosť ruských úradov za jeho smrť. Požadujeme medzinárodné a nezávislé vyšetrenie presných okolností smrti Alexeja Navaľného," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení Konferencie predsedov (šéfka EP a lídri politických skupín).

Konferencia predsedov zdôraznila, že Navaľnyj sa stal "stelesnením boja ruského ľudu za slobodu a demokraciu". Lídri EP upozornili, že Navaľnyj od svojho zatknutia bol vystavený zlému zaobchádzaniu, mučeniu, svojvoľným trestom a psychickému nátlaku, avšak aj napriek tomu "neúnavne a odvážne pokračoval vo svojom boji a odsudzoval korupciu režimu".

"My, lídri politických skupín, zostávame jednotní v odsúdení tohto zločinu ruského režimu a jeho imperialistickej a neokoloniálnej politiky. EÚ a jej členské štáty a podobne zmýšľajúci partneri na celom svete musia pokračovať v politickej, hospodárskej a vojenskej podpore pre Ukrajinu," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zároveň Moskvu vyzýva na prepustenie všetkých politických väzňov a Európanov vyzýva postaviť sa za nezávislú ruskú občiansku spoločnosť a demokratickú opozíciu.

"Sme povzbudení správami o ruských občanoch, ktorí vzdávajú hold Alexejovi Navaľnému v mestách a obciach po celom Rusku. Vyjadrujeme nádej, že podobné činy budú aj naďalej ukazovať, že ruský ľud nepodporuje režim, ktorý sa zasadzuje za drakonické represie v krajine a za agresívnu vojnu proti Ukrajine. Život, politická práca a smrť Alexeja Navaľného sú svedectvom boja proti zjavnej apatii, ľahostajnosti a odovzdanosti," uviedla šéfka EP Roberta Metsolová a lídri jednotlivých politických frakcií.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)