Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Konferenciu o regionálnej stabilite v Iraku odložili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Náhradný termín summitu Alaaldin neuviedol.

Bagdad 2. novembra (TASR) - Medzinárodný summit o "regionálnej stabilite", ktorý sa mal uskutočniť v irackom hlavnom meste Bagdad koncom novembra, sa odkladá. Dôvodom je prebiehajúca vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Konferencia "zameraná na ekonomickú integráciu a regionálnu stabilitu", ktorú spoluorganizuje Francúzsko, "sa až do odvolania odkladá z dôvodu regionálnych udalostí" na Blízkom východe, uviedol Farhad Alaaldin, poradca irackého premiéra Muhammada Šijá Súdáního. Dôvodom odkladu summitu je "najmä to, čo sa deje v Palestíne".

Náhradný termín summitu Alaaldin neuviedol. Na podujatí sa mal zúčastniť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Konanie summitu oznámila iracká a francúzska vláda v auguste s cieľom vytvoriť po rokoch nepokojov "regionálnu agendu na podporu suverenity Iraku". Podobné podujatia sa konali v roku 2021 v Bagdade a koncom minulého roka v Jordánsku.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom iracký premiér Súdání obviňuje Izrael z "genocídy" v palestínskom pásme Gazy. Palestínčania majú v irackej politike a spoločnosti širokú podporu. Bagdad, podobne ako iné vlády na Blízkom východe vrátane susedného Iránu, Izrael neuznáva.