Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Kongres v Peru hlasoval za začatie odvolávania prezidenta Vizcarru

Peruánsky prezident Martín Vizcarra, archívne foto. Foto: TASR/AP

Na odvolanie prezidenta je v 130-člennom Kongrese potrebných 87 hlasov, uvádza agentúra Reuters.

Lima 12. septembra (TASR) - Peruánsky Kongres (parlament) v piatok hlasoval za začatie procesu odvolávania prezidenta Martína Vizcarru pre jeho "morálne nedostatky", píše agentúra AFP.

Kritici Vizcarru obviňujú z obštrukcie spravodlivosti, keď sa údajne snažil brániť vyšetrovaniu korupcie vládnych predstaviteľov

"Návrh na začatie odvolávania prezidenta republiky bol schválený," uviedol po hlasovaní predseda parlamentu Manuel Merino.

Kongres návrh schválil väčšinou 65 hlasov. Proti bolo 36 poslancov, 24 sa zdržalo.

Na odvolanie prezidenta je v 130-člennom Kongrese potrebných 87 hlasov, uvádza agentúra Reuters.

Pokus odvolať prezidenta spustil únik nahrávok z Vizcarrovho stretnutia s vládnymi predstaviteľmi, s ktorými sa rozprával o stretnutí s peruánskym spevákom Richardom Cisnerosom. Ten dostal od vlády zmluvy na motivačné vystúpenia, ktoré momentálne vyšetruje Kongres aj hlavný audítor pre podozrenie z podvodu.

Vizcarru sa už Kongres pokúsil odvolať minulý september. Najnovšiu iniciatívu parlamentu prezident označil za "spiknutie, ktorej cieľom je destabilizovať vládu".

"Neodstúpim. Mám záväzky voči Peru, ktoré si budem plniť až do posledného dňa môjho mandátu," povedal.

Prezidentské voľby sa v Peru uskutočnia na jar roku 2021. Vizcarra oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie, dodáva Reuters.