Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kongres v USA rozhodol o impeachmente ministra pre vnútornú bezpečnosť

Na snímke minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas. Foto: TASR/AP

O ministrovom odvolaní (impeachmente) bude následne rozhodovať Senát, v ktorom majú prevahu demokrati. Ten ho však s veľkou pravdepodobnosťou spod obvinení oslobodí, dodáva AFP.

Washington 14. februára (TASR) - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v utorok schválila ústavnú obžalobu voči ministrovi pre vnútornú bezpečnosť Alejandrovi Mayorkasovi z dôvodu jeho postupu na hraniciach USA s Mexikom. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Snemovňa, v ktorej majú prevahu republikáni, pomerom hlasov 214 ku 213 schválila dve obvinenia voči Mayorkasovi z Demokratickej strany. Ide o úmyselné a systematické odmietanie vynútiť dodržiavanie imigračných zákonov a narušenia dôvery verejnosti. Proti impeachmentu hlasovalo 210 demokratov a aj traja republikáni.

O ministrovom odvolaní (impeachmente) bude následne rozhodovať Senát, v ktorom majú prevahu demokrati. Ten ho však s veľkou pravdepodobnosťou spod obvinení oslobodí, dodáva AFP.

Americký prezident Joe Biden po hlasovaní uviedol, že dejiny k republikánom v snemovni nebudú vľúdne. Ich konanie označil za do očí bijúci príklad politickej zaujatosti, ktorý je porušením ústavy USA.

Kritici tvrdia, že obvinenia voči Mayorkasovi sú politickým sporom v spojitosti s vládnymi opatreniami na hraniciach a nespĺňajú kritéria impeachmentu, píše AP. K tomu možno v USA pristúpiť v prípadoch, keď sú prezident, viceprezident alebo vyšší štátni úradníci dôvodne podozriví zo zrady, úplatkárstva, respektíve iných závažných trestných činov, alebo keď zneužili moc a hrubo sa previnili voči verejnému blahu.

Mayorkas je za obdobie takmer 150 rokov prvý člen vládneho kabinetu USA, voči ktorému bol prijatý impeachment, píše stanica BBC.