Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hovädzie mäso zmiešané s konským pochádza zrejme z Rumunska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Až 25 rumunských bitúnkov má licenciu na usmrtenie koní a export mäsa z nich do krajín EÚ.

Bukurešť/Londýn/Paríž 10. februára (TASR) - Rumunská vláda nariadila vyšetriť, či konské mäso, ktoré sa objavilo v hovädzích produktoch v Británii a vo Francúzsku, pochádza z rumunských bitúnkov. Úrady ubezpečujú, že v prípade, ak došlo k porušeniu zákonov, zodpovedné osoby ponesú trestnú zodpovednosť. Informuje BBC na svojej internetovej stránke.

Predstaviteľ rumunského štátneho veterinárneho úradu, ktorý sa stará aj o kontrolu kvality potravín, Constantin Savu potvrdil, že z krajiny sa konské mäso vyváža. Až 25 bitúnkov má licenciu na usmrtenie koní a export mäsa z nich do krajín EÚ.

Na bitúnkoch pôsobí riadny veterinárny dohľad, ktorý kontroluje stav zvierat pred zabitím. Dozerá na následný technologický proces porciovania, respektíve ďalšieho spracovania mäsa. Bitúnky na mäso pripravené na expedíciu dávajú úradné pečiatky a vybavujú ho príslušnou papierovou dokumentáciou.

K zámene na bitúnkoch dôjsť nemôže

Na bitúnkoch nemôže v nijakom prípade dôjsť k zámene dokumentácie na konské mäso s iným druhom mäsa, napríklad hovädzím.

Francúzsky minister pre ochranu spotrebiteľov Benoit Hamon uviedol, že motívom miešania hovädzieho a konského mäsa bola snaha dosiahnuť mimoriadny zisk. Hoci vo Francúzsku nie je veľký cenový rozdiel medzi oboma druhmi mäsa, inak je to v Rumunsku. K prudkému zlacneniu konského mäsa došlo po tom, ako v krajine vstúpil do platnosti zákon o zákaze pohybe jazdcov na koňoch a o vjazde konských povozov na diaľnice a rýchlostné cesty.

V Británii sa v súvislosti s potravinovým škandálom vynorili aj otázky, prečo sa v krajine skončili rutinné testy na zisťovanie DNA konského mäsa v produktoch v roku 2003. Odpoveď znela, že potravinárska kontrola dovtedy v deklarovanom mäse ako hovädzom, konské mäso nezistila.

Parížsky korešpondent priblížil divákom a poslucháčom rozhlasových a televíznych staníc BBC zložitosť získavania a dodávky žiadaného, napríklad konského mäsa. Švédska spoločnosť Findus, ktorá dodáva mleté mäso do obchodných reťazcov, požiada francúzsku spoločnosť Comigel, aby jej ho zabezpečila. Aby Comigel dostal mäso do svojho závodu v Luxembursku, dohodne sa s francúzskou firmou Spanghero. Tá zavolá svojmu agentovi na Cypre, ktorý zase nadviaže spojenie s kolegom v Holandsku. Ten dá objednávku niektorému z rumunských bitúnkov.

Francúzsky úrad na boj proti obchodným podvodom teraz zisťuje, koľko konského mäsa zmiešaného s hovädzím sa vlastne dostalo k spotrebiteľom a kto nesie za podvod zodpovednosť.

Francúzske obchodné reťazce sťahujú z predaja mäsové jedlá

Šesť francúzskych supermarketov sťahuje zo svojej ponuky zmrazené lasagne a ďalšie mäsové jedlá po tom, ako testy v Británii preukázali, že podstatnú časť mäsovej zložky namiesto hovädzieho tvorí konské mäso.

Rozhlasová stanica France Info dnes spresnila, že ide o reťazce Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix a Picard, ktoré sťahujú lasagne a výrobky s obsahom mäsa vyrobené spoločnosťou Findus alebo jej dodávateľom Comigel.

Comigel, spoločnosť sídliaca vo východofrancúzskom meste Metz, vyrába nielen pre Findus, ale je aj producentom výrobkov, ktoré reťazce predávajú pod vlastnou značkou. Firma Comigel mäso nakupovala v dobrej viere od francúzskej dodávateľskej firmy Spanghero, podľa ktorej mäso dodané z bitúnkov v Rumunsku bolo hovädzie.

Firma Findus plánuje začiatkom budúceho týždňa podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Rovnaké kroky chce podniknúť aj spoločnosť Spanghero.

Škandál ohľadom konského mäsa v mrazených polotovaroch vypukol v Británii, kde je - ako pripomína DPA - konzumovanie konského mäsa považované za tabu. Vo Francúzsku, naopak, je konské mäso pomerne bežne dostupné.

Za prehlbujúcim sa škandálom ohľadom používania konského mäsa do polotovarov by mohlo byť "medzinárodné zločinecké sprisahanie", upozornil v sobotu v Londýne na mimoriadnej schôdzke odborníkov na bezpečnosť potravín Owen Paterson z britského ministerstva životného prostredia.

"Ak ide o trestný čin, budeme spolupracovať s príslušnými úradmi, aby sa zabezpečilo prijatie primeraných opatrení," povedal Paterson. Ako ďalšiu možnú príčinu škandálu uviedol "hrubú neschopnosť".