Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český Blok proti islamu sa rozpadol, Konvička založil novú iniciatívu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Časť delegátov snemu sa domnieva, že za rozpustením bloku je snaha vyhnúť sa plateniu zmluvnej pokuty.


Praha 28. mája (TASR) -České extrémistické hnutie Blok proti islamu dnes celoštátny snem hnutia v Prahe rozpustil a jeho doterajší predseda Martin Konvička založil "protiislamský spolok" nazvaný Iniciatíva Martina Konvičku, informoval Český rozhlas.

Časť delegátov snemu sa domnieva, že za rozpustením bloku je snaha vyhnúť sa plateniu zmluvnej pokuty. Podľa Konvičku sa "uznášaniaschopná väčšina snemu rozhodla, že meno je už príliš poškodené" a schválila založenie novej proiislamskej inciatívy, "kam už kariéristov a intrigánov nepustíme," dodal.

Jednoznačne poukázal na tých, ktorí sú podľa neho vinníkmi súčasného stavu - predovšetkým na doterajšiu podpredsedníčku Janu Volfovú a jej priaznivcov z libereckej bunky, ktorí dnes snem opustili, uviedol server iDNES.cz.

Peňažný spor sa týka financií, ktoré po bloku požaduje za kampaň Úsvit. Podľa prítomných delegátov poslal predseda Úsvitu Miroslav Lidinský Bloku proti islamu list, v ktorom požaduje uhradiť zmluvnú pokutu vo výške 9,5 milióna Kč (vyše 351.000 eur), a to približne do polovice júna.