Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Konvoj vozidiel amerických vojakov dorazil na cvičenie Brave Warrior

Príslušníci 2. jazdeckého pluku americkej armády sa s technikou presúvajú na cvičenie s názvom Brave Warrior (Odvážny bojovník) do Maďarska cez hraničný priechod medzi Slovenskou a Českou republikou v Brodskom 14. septembra 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ide o bojové cvičenie, na ktorom budú popri veliteľskom cvičení aj ostré streľby.

Budapešť 16. septembra (TASR) - Konvoj 150 bojových vozidiel a 54 prepravných vozov armády Spojených štátov s 550 americkými vojakmi dorazil dnes do Maďarska, informovala agentúra MTI. Zúčastnia sa na cvičení Severoatlantickej aliancie Brave Warrior 2015, ktoré sa začína vo štvrtok.

Podľa vyhlásenia maďarského ministerstva vnútra sa na viactýždňovom cvičení pod maďarským velením zúčastnia príslušníci ozbrojených síl postupne celkovo šiestich krajín. Ide o bojové cvičenie, na ktorom budú popri veliteľskom cvičení aj ostré streľby.

V najväčšom počte sa ho zúčastnia príslušníci amerických ozbrojených síl z európskych základní.

Cvičenie sa začne vo štvrtok na rieke Mošonský Dunaj pri Györi, kde americkí a maďarskí vojaci v bojových podmienkach postavia pontónový most a prejdú cezeň. Operáciu budú na oboch brehoch zabezpečovať parašutisti.

Cvičenie bude až do 21. októbra pokračovať vo vojenskom výcvikovom priestore v oblasti miest Újmajor a Várpalota vo Veszprémskej župe.