Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Konzervatívci premiéra Camerona majú 4% náskok pred labouristami

Na archívnej snímke britský premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu majú konzervatívci najväčší náskok v prieskumoch od septembra 2010.

Londýn 30. marca (TASR) - Konzervatívci britského premiéra Davida Camerona získali štvorpercentný náskok pred opozičnou Labouristickou stranou. Ukázal to v nedeľu večer najnovší prieskum, ktorý sa uskutočnil v predvečer dnešného oficiálneho otvorenia predvolebnej kampane. Parlamentné voľby v Británii budú 7. mája.

Podľa prieskumu, ktorý urobila agentúra ComRes pre informačno-spravodajskú televíziu ITV a noviny Daily Mail, majú konzervatívci najväčší náskok v prieskumoch od septembra 2010.

V súčasnosti by konzervatívcov volilo 36 percent opýtaných (o percento viac, ako pred týždňom), labouristov 32 percent (o tri percentá menej), liberálnych demokratov deväť percent, euroskeptickú Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) 12 percent voličov a zelených päť percent.

"Toto budú zrejme voľby, v ktorých sa rýchlo mení situácia, keďže podpora labouristov a konzervatívcov je veľmi tesná, avšak dlhodobejšie trendy naznačujú, že konzervatívci začínajú získavať pôdu a posilňujú si postavenie," uviedol vo vyhlásení Tom Mludzinski, ktorý šéfuje politickým prieskumom v agentúre ComRes.

Premenlivosť situácie potvrdzuje aj skutočnosť, že labouristi predtým - po prvom televíznom dueli kampane - predbehli konzervatívcov o štyri percentá.