Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Konzervatívci si nedokážu predstaviť, že by Británia zostala súčasťou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Opoziční politici, ale aj poslanci strany premiérky Mayovej po tom, čo konzervatívci stratili v parlamente absolútnu väčšinu, tvrdia, že Mayová nedostala mandát na vystúpenie z jednotného trhu EÚ.

Londýn 12. júna (TASR) - Vplyvní konzervatívci si len veľmi ťažko dokážu predstaviť, že by Veľká Británia po brexite zostala súčasťou jednotného trhu Európskej únie (EÚ).

"Musíme preskúmať všetky možnosti, ale nesmieme sa nechať k ničomu strhnúť," odpovedal predseda parlamentnej skupiny 1922 Committee of Conservative, Graham Brady v rozhovore pre televíziu Sky News na otázku, či vláda po voľbách nemusí prehodnotiť prístup k brexitu. Opoziční politici, ale aj poslanci strany premiérky Theresy Mayovej po tom, čo konzervatívci stratili v parlamente absolútnu väčšinu, tvrdia, že Mayová nedostala mandát na vystúpenie z jednotného trhu EÚ.

Na otázku, či sa vláda môže dohodnúť s EÚ na kontrole imigrácie pri zachovaní prístupu k jednotnému trhu, Brady odkázal na snahy Mayovej predchodcu. "David Cameron sa o to pokúšal, ale nikto s ním nebol ochotný na tomto základe rokovať," uviedol Brady. "Preto nie som si istý, či sa to opäť dostane na stôl."