Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Premiér Konžskej demokratickej republiky rezignoval

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predseda vlády podal demisiu do rúk prezidenta osem dní po potvrdení jeho poslaneckého mandátu. Teraz sa stane súčasťou parlamentu ako poslanec.

Kinshasa 21. februára (TASR) - Premiér Konžskej demokratickej republiky (KDR) Jean-Michel Sama Lukonde v utorok rezignoval na svoju funkciu, čo vyvolalo rozpustenie jeho vlády, oznámila vo vyhlásení kancelária tamojšieho prezidenta Felixa Tshisekediho. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predseda vlády podal demisiu do rúk prezidenta osem dní po potvrdení jeho poslaneckého mandátu. Teraz sa stane súčasťou parlamentu ako poslanec.

"Rezignácia bola prijatá. Prezident však požiadal (Lukondeho) vládu, aby pokračovala v riešení aktuálnych záležitostí", kým nebude sformovaná nová vláda, uvádza sa vo vyhlásení.

Dôvody Lukondeho rezignácie neboli bezprostredne známe. Premiérom tejto stredoafrickej krajiny bohatej na minerály sa stal ešte vo februári 2021.

Po tom, čo bol v decembri minulého roka do funkcie prezidenta opätovne zvolení Tshisekedi, vymenoval predstaviteľa v tamojšom národnom zhromaždení s cieľom sformovať novú vládu, píše Reuters.

Napriek bohatým prírodným zdrojom je Konžská demokratická republika jednou z najchudobnejších krajín sveta — pod hranicou chudoby žijú dve tretiny jej obyvateľov. Na východe KDR už desaťročia pôsobia ozbrojené povstalecké skupiny.