Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Koptský pápež odcestoval z Egypta do Izraela aj napriek zákazu

Koptský pápež Tawadros II. Foto: TASR/AP

Zákaz pútí kresťanských koptov do Izraela vydal Tawadrosov predchodca v úrade Šenuda III., ktorý sa zasadzoval proti normalizácii vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Káhira 27. novembra (TASR) - Hlava koptskej cirkvi, pápež Tawadros II., vo štvrtok odcestoval z Egypta do Izraela. Ide pritom o prvú takúto návštevu v priebehu niekoľkých posledných desaťročí. Informovala o tom egyptská agentúra MENA.

Návšteva Tawadrosa II. v Jeruzaleme sa koná aj napriek zákazu pútí kresťanských koptov do Izraela. Ten vydal Tawadrosov predchodca v úrade Šenuda III., ktorý sa zasadzoval proti normalizácii vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Agentúra AP pripomenula, že Egypt podpísal s Izraelom ešte v roku 1979 mierovú dohodu. Tento dokument Spojené štáty vyzdvihujú ako dobrý model pre spolužitie oboch krajín v rámci jedného regiónu.

Ani podpisom dohody sa však nepodarilo odstrániť nepriateľstvo, ktoré väčšina Egypťanov pociťuje k Izraelu, napísala AP. Dodala, že po rozhodnutí v Egypte žijúceho Tawadrosa odcestovať do Izraela sa na tamojších sociálnych sieťach objavilo množstvo príspevkov, obviňujúcich ho zo zrady.

Agentúra MENA doplnila, že Tawadros II. do Jeruzalema odcestoval spoločne s delegáciou biskupov, aby sa tam zúčastnili na pohrebe vyššie postaveného člena koptskej cirkvi.