Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Korčok: Konflikty v Bielorusku a na Ukrajine vyriešime jedine dialógom

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok zároveň vyjadril znepokojenie nad nárastom v porušovaní v prípade zastavenia paľby a tiež obmedzení voľného pohybu pozorovateľov Osobitnej pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine.

Štokholm 2. decembra (TASR) - K zmierneniu napätia a riešeniu situácie na hraniciach Bieloruska a na východe Ukrajiny neexistuje iná alternatíva ako dialóg a hľadanie spoločných riešení. Uviedol to vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok na 28. zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Štokholme. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ.

"Za hlavné bezpečnostné problémy v našom regióne považujem situáciu v Bielorusku, ako aj dianie na východe Ukrajiny a na Kryme. Je neprijateľné, aby bieloruský režim využíval ženy a deti na vytváranie migračného tlaku a zastrašovanie členských štátov Európskej únie," skonštatoval Korčok a zároveň vyzval Bielorusko na dodržiavanie svojich záväzkov vyplývajúcich z jeho členstva v OBSE.

Korčok zároveň vyjadril znepokojenie nad nárastom v porušovaní v prípade zastavenia paľby a tiež obmedzení voľného pohybu pozorovateľov Osobitnej pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine. "Musíme sa vrátiť k napĺňaniu Minských dohôd," apeloval v tejto súvislosti na sporiace sa strany.

Švédske predsedníctvo v OBSE kládlo v 2021 dôraz na plnenie základných úloh organizácie: udržanie európskeho bezpečnostného poriadku, komplexného konceptu bezpečnosti a riešenie konfliktov, približuje MZVEZ. V roku 2022 prevezme predsedníctvo v OBSE Poľsko.

Zasadnutie Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Štokholme sa začalo v stredu a bude trvať do piatka.