Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Korčok upozornil, že EÚ chce mierový proces pre Sýriu pod dohľadom OSN

Na archívnej snímke Ivan Korčok Foto: TASR/Martin Baumann

Korčok zdôraznil, že je dôležité urobiť všetko pre to, aby po ukončení bojov politický proces v Sýrii vyústil do mierových rokovaní v Ženeve, ktoré sa konajú pod patronátom OSN.

Brusel 11. decembra (TASR) - Európska únia trvá na tom, že mierové urovnanie krízy v Sýrii by sa malo konať iba pod dozorom OSN. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok po skončení pondelňajšej Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Rada ministrov sa na decembrovom zasadnutí venovala situácii na Blízkom východe, kde podporila oživenie mierového procesu medzi Izraelom a Palestínou a zhodnotila situáciu v širšom regióne s dôrazom na Sýriu, Irak a vzťahy EÚ s Iránom.

Korčok zdôraznil, že je dôležité urobiť všetko pre to, aby po ukončení bojov politický proces v Sýrii vyústil do mierových rokovaní v Ženeve, ktoré sa konajú pod patronátom OSN.

"Tieto musia mať jednoznačnú prioritu, lebo sledujeme isté úsilie o paralelné procesy tak, ako sme to videli za účasti Ruska, Iránu a Turecka v Soči v ostatnom období. Ale vieme jedno, že legitimitu môže mať politický proces jedine, ak je pod vedením OSN," odkázal slovenský diplomat. Dodal, že pôjde o dôležité veci, ako je napríklad nová ústava krajiny, aj preto nemôže byť reč o akýchsi paralelných rokovaniach.

Korčok pripomenul, že v prípade diania v Iraku je dobrou správou, že Islamský štát/Dáíš bol vojensky porazený, upozornil však, že by bolo predčasné si myslieť, že porazená bola aj ideológia, ktorá stojí za týmto radikálnym zoskupením, a už nebude mať vplyv na Irak a širší región.

"Je preto dôležité, aby v Iraku bol dôraz na vnútornú stabilizáciu krajiny a stabilné inštitúcie," uviedol. Spresnil, že EÚ chce tento proces podporiť aj ekonomicky, má však očakávania, že iracká strana bude spolupracovať v otázkach migrácie či pri reforme svojho bezpečnostného sektora. To by sa malo pretaviť do upravenej stratégie EÚ pre Irak, ktorú chce Brusel predstaviť začiatkom budúceho roku.

Európski diplomati podľa Korčoka trvajú na tom, že niet alternatívy k dohode šiestich mocností s Iránom o jadrovom programe tejto krajiny. Zároveň však dodal, že EÚ a ani Slovensko sa nebránia širšej debate o mocenskom pôsobení Iránu v regióne Blízkeho východu a ani tomu, že treba poukázať na skutočnosť, že Irán aj naďalej vyvíja svoj raketový a balistický program.