Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kórea má nové prípady MERS, epicentrom nákazy je nemocnica v Soule

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa WHO treba rátať s tým, že sa objavia nové prípady, avšak nákaza sa medzi miestnym obyvateľstvom ďalej nešíri.

Soul 14. júna (TASR) - Juhokórejské ministerstvo zdravotníctva ohlásilo dnes sedem nových prípadov nákazy blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS). Celkový počet nakazených tak stúpol na 145, uviedla agentúra Reuters.

Všetkých sedem pacientov s vírusom MERS sa nachádzalo v nemocnicic a s najväčšou pravdepodobnosťou ide o obchodníkov, ktorí sa vrátili do Južnej Kórey po absolvovaní služobnej cesty na Blízkom východe.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu vyhlásila, že epidémia MERS je rozsiahla a komplexná. Podľa WHO treba rátať s tým, že sa objavia nové prípady, avšak nákaza sa medzi miestnym obyvateľstvom ďalej nešíri.

Od 20. mája, keď sa v Južnej Kórei objavil prvý prípad nákazy blízkovýchodným respiračným syndrómom, na toto ochorenie zomrelo 14 ľudí. Všetky obete boli starší ľudia, ktorí predtým trpeli vážnymi ochoreniami.

Nemocnica sa ospravedlňuje

Nemocnica v juhokórejskom Soule pozastavila dnes poskytovanie väčšiny zdravotníckych služieb vzhľadom na to, že ju označili za epicentrum šírenia nákazy blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS). Potvrdila to agentúra Reuters.

Predstavitelia medicínskeho centra Samsung v Soule uviedli, že nemocnica pozastavila všetky druhy chirurgických výkonov okrem pohotovosti a nebude prijímať ani nových pacientov.

Medicínske centrum sa chce v prvom rade sústrediť na zastavenie šírenia vírusu MERS, nakoľko jej pripísali pôvod vyše 70 prípadov tejto nákazy. Prekonala tým aj zdravotnícke zariadenie v meste Pchjongtchek, kde sa liečil prvý človek s blízkovýchodným respiračným syndrómom.

"Ospravedlňujeme sa za spôsobenie veľkého znepokojenia v súvislosti s tým, že medicínske centrum Samsung sa stalo epicentrom šírenia nákazy MERS," uviedol šéf zmienenej nemocnice na tlačovej konferencii v Soule.