Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Zverejnili záznam o úteku vojaka KĽDR za slobodou

Severokórejskí vojaci Foto: TASR/AP

Video zachytáva, ako vojak uháňa v džípe po trojprúdovej ceste, potom s vozidlom havaruje, ale vysadne z neho a beží cez demarkačnú líniu do juhokórejskej časti demilitarizovanej zóny.

Soul 22. novembra (TASR) - Veliteľstvo síl OSN v Soule, riadené Spojenými štátmi, zverejnilo v stredu dramatické video, zachytávajúce minulotýždňový zúfalý útek severokórejského vojaka za slobodou cez demilitarizovanú zónu a jeho záchranu juhokórejskými vojakmi.





Video zachytáva, ako vojak uháňa v džípe po trojprúdovej ceste, potom s vozidlom havaruje, ale vysadne z neho a beží cez demarkačnú líniu do juhokórejskej časti demilitarizovanej zóny. Severokórejskí vojaci naňho strieľajú, prenasledujú ho a zrania ho. Juhokórejskí vojaci sa potom k nemu priplazia a odtiahnu ho do bezpečia, zároveň sú príslušníci severokórejskej armády zhromaždení na svojej strane deliacej línie.

Velenie síl OSN uviedlo, že Severná Kórea (KĽDR) porušila dohodu o prímerí, ktorou sa skončila vojna na Kórejskom polostrove - vojaci KĽDR totiž strieľali na zbeha cez demarkačnú líniu a jeden z nich dokonca fyzicky túto hranicu pri prenasledovaní prekročil. Severokórejskí vojaci vypálili na zbeha približne 40 nábojov. Raneného vojaka v Južnej Kórei hospitalizovali a podstúpil dve série operácií, pri ktorých mu z tela náboje odstránili.

Podľa velenia síl OSN severokórejská armáda porušila 13. novembra dohodu o prímerí dvakrát - keď severokórejskí vojaci strieľali na zbeha cez demarkačnú líniu, ktorá vedie stredom demilitarizovanej zóny, a jeden príslušník armády KĽDR dokonca dočasne prekročil túto líniu a ocitol sa už v juhokórejskej časti zóny.

Severokórejský vojak utrpel pri dezercii vážne zranenia, ale v utorok sa prebral z bezvedomia. S odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia juhokórejskej vlády o tom informovala agentúra Jonhap.