Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kórejský summit: Skončili sa rokovania Mun Če-ina a Kim Čong-una

Oficiálne rozhovory sa začali o 10.15 h miestneho času (03.15 h SELČ), asi 45 minút po tom, čo Kim Čong-un ako prvý severokórejský vodca od konca kórejskej vojny v roku 1953 prekročil demarkačnú líniu a vstúpil na územie Južnej Kórey. Foto: TASR/AP

Ďalší program zahŕňa podpis záverečného dokumentu a spoločné vyhlásenie predstaviteľov oboch krajín.

Pchanmundžom 27. apríla (TASR) - V tzv. Dome mieru na juhokórejskej strane dediny Pchanmundžom ležiacej v demilitarizovanej zóne medzi oboma kórejskými štátmi sa krátko pred poludním miestneho času, po takmer dvoch hodinách, skončili oficiálne rokovania juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informovala o tom agentúra Johnap.

Kim Čong-un následne nasadol do pristavenej čiernej limuzíny značky Mercedes-Benz, ktorá sa pomaly, lemovaná ochrankármi, vrátila na severokórejskú stranu demarkačnej línie.

Oficiálne rozhovory sa začali o 10.15 h miestneho času (03.15 h SELČ), asi 45 minút po tom, čo Kim Čong-un ako prvý severokórejský vodca od konca kórejskej vojny v roku 1953 prekročil demarkačnú líniu a vstúpil na územie Južnej Kórey.

Severokórejský vodca po obede opäť prekročí hranice a s Mun Če-inom zasadia na demarkačnej línii borovicu. Pri sadení stromu použijú zeminu pochádzajúcu z oboch Kóreí a polejú ho vodou z riek svojich krajín.

Ďalší program zahŕňa podpis záverečného dokumentu a spoločné vyhlásenie. Nakoniec bude nasledovať spoločná večera, na ktorú by mohla prísť aj Kimova manželka Ri Sol-džu.

Piatkový summit bol prvým, ktorý sa konal v Južnej Kórei. Obe predošlé schôdzky vodcov oboch Kóreí - v rokoch 2000 a 2007 - prebehli v Pchjongjangu.